Moje mišljenje: Apple je Vrhovni sudija naših digitalnih života?

Nešto veliko se desilo 10. jula, 2008. Apple App Store je rođen. Samo šest godina kasnije više od 60 milijardi aplikacija je preuzete preko platformi, što ga čini jednim od najvećih prodavnica u istoriji. Kao Apple i Google je uskoro lansirao svoju prodavnicu aplikacija.

Prema Nielsen-u , 89% našeg vremena na medijima provedemo kroz upotrebu aplikacija. Dok aplikacije zauzimaju ogroman deo našeg digitalnog života, mi ostajemo ravnodušni na činjenicu da takav sastavni deo našeg online iskustva je potpuno pod kontrolom dva preduzeća: Apple i Google. Dve kompanije odlučuju šta radimo na mreži, gde provodimo naše vreme.

U svojim smernicama Apple navodi da kompanija "može odbiti Apps sa bilo kojim sadržajm ili ponašanjem za koje veruje da je preterao.” Šta je to preterano, pitate se? Pa, kako je jedan sudia vrhovnog suda jednom rekao, "Ja ću to znati kada vidim".

Gde je tačno ova linija i koje ponašanje, prema Apple, to ispunjava? Gde će biti linija recimo za pet godina? Trenutno to ovako izgleda, Apple se utvrdio na mesto Vrhovnog suda naših digitalnih života.

Obe prodavnice,  Apple i Google kontrolišu protok informacija. Sa svakim danom, oni zatežu svoj stisak nad sadržajem i isporukom naših informacija. Dok ova stvarnost može izgledati bezopasna mnogima u ovom trenutku, u narednih nekoliko godina i to bi moglo postati realna pretnja nad našom slobodom govora i slobodom našeg stvaranja.

Zašto sam rekao da je Apple Vrhovni sudija naših digitalnih života, primer: pogledajmo kompaniju pod nazivom Tavkon koja je kreirala aplikaciju koja vam govori kada vaš telefon emituje visoku radijaciju, tako da korisnici mogu da ostanu bezbedni. Apple odbacio ovu aplikaciju. Kada je Tavkon tražio od Steve Jobs objašnjenje, Jobs je jednostavno odgovorio "ne zanima nas". Zašto bi Apple blokirao nešto što je dobro za nas? Jednostavno Stiv nije želeo da njegove mušterije prestanu da koristite telefon, jer tehnički on skoro uvek emituje visoku radijaciju! Ova aplikacija može da naškodi potencijalno onima koji imaju unosna partnerstva sa Apple.

To je bio primer od pre par godina, sada nešto što se desilo skoro. Zanimlјivo je blokiranje Bitcoin aplikacije novčanik, politika koja je nedavno primenjena. Kasno je za Bitcoin. Prosečan korisnik će mnogo radije koriste Apple Pay. Blokiranje Bitcoin novčanika je zaustavilo širu upotrebu dok Apple gradi svoju strategiju Apple Pay, omogućavajući im nepravednu prednost. Ekosistem kompanije preživlјava a mi smo u njemu zaroblјeni.

Pre nekoliko dana se pojavio Apple Watch i sa njim nova ograničenja kompanije. Apple je svojim pravilima zabranio programerima da prave aplikacije koje će prikazivati vreme. Danas, na raspolaganju vlasnika Apple Watch je samo devet dizajn opcija za biranje.

Ove prodavnice aplikacija su zabavne, beskrajne, stalno ažurirane i istinski prilično neverovatne. Volimo da otkriva nove aplikacije svakog četvrtka kada kompanija predstavi listu koja je ažurirana. Najbolјi deo o tome je lakoća sa kojom App Store radi i omogućava korisnicima da otkriju, kupe i instaliraju nove aplikacije. Samo postavite palac na ekran i ona je već na putu.

Apple i Google su se fokusirali na strategiju da bez obzira šta vam je potrebno, "postoji aplikacija za to!" To je upravo ono što oni žele, jer sa svakom kupovinom proizvoda iz njihovih prodavnica, oni izvuku neverovatnih 30% provizije. 30 odsto provizije je mnogo. Na početku ovog posta, pomenuo sam da je 60 milijardi aplikacija preuzeto do danas (i to samo na iOS). Dok je visok procenat njih besplatno, ipak je to veliko tržište od kojeg se žanje 30% provizije.

Dakle iznova i iznova, Apple ne odbacuje aplikacija na osnovu zlonamernih aktivnosti,  nego na osnovu svoje čiste kapitalne dobiti.

Naravno, Apple i Google imaju samo za cilј da uvećaju ovo tržište i svoj udeo u njemu. U stvari, oni bi radije voleli da prestanete da koristite Web i koriste samo njihove aplikacije. Oni dobijaju 30% zarade i dodatno pooštravaju stisak nad našom digitalnom slobodom, a za uzvrat mi dobijamo lakoću. Ono što mnogi ne shvataju je da je ova lakoća na koju smo se već toliko navikli otvorila put našim digitalnim gospodarima da već sada mogu da nas kontrolišu.

Mi na ovaj način dobrovolјno dajemo Apple i Google potpunu kontrolu nad našim digitalnim životima. Ovo je moje mišljenje, naravno svi imate pravo na njega, ako nije i vaše, napišite u komentarima koje je vaše mišljenje, da li je Apple Vrhovni sudija vaših digitalnih života ili nije?

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)