Šta izabrati, iOS ili Android?

apple-android

Mnoge nedoumice muče današnje korisnike pametnih telefona. Koji uređaj odabrati, odnosno za koji se operativni sistem odlučiti?

Iz tog smo razloga odlučili, barem malo, pokušati olakšati vam dvoumljenje. Prvo ćemo navesti sve dobre strane iOS, a potom i Androida, a na vama će jedino biti da odlučite koji operativni sistem se bolje uklapa u vaše potrebe.

 

Krenimo od prednosti iOS.

Pod broj jedan, tu su aplikacije. Bez obzira na to što ih Google Play ima više (975 000) od iOS-a (900 000), činjenica je kako najznačajnije aplikacije mnogo brže dođu na iOS, nego na Android. Kao primer možemo navesti Instagram i Vine, u čemu je na iOS gotovo odmah bio prisutan, dok je Androidu za to trebalo čak nekoliko meseci.

iOS je praktičniji. U prevodu, uređaj koji koristi operativni sistem Android puno je veći od iPhonea, a verujemo da je većini korisnika važno da uređaj koji ima bude i praktičan, te da ga imaju gde i smestiti.

Doslednost koje se iOS drži, svakako mu daje još jednu veliku prednost, što kod Androida nije slučaj. Ako biste recimo hteli uključiit Wi-fi, na na primer kod Galaxy uređaja, a pre toga ste koristili recimo HTC, morali biste se prvo naviknuti na sasvim drukčije podešavanje. Svaka marka uređaja ima svoj stil podešavanja, dok kod iPhone-a postoji samo jedno, koje sa svakim novim uređajem zadržava svoj izvorni stil.

Prednosti Androida.

Android je open source operativni sistem. To znači da se čak i pojedinci mogu uključiti u popravljanje bagova i sve to pod besplatnom softverskom licencom Apachea. Takođe, omogućava developerima da se uključe i podele sadržaj i izvan Google Play Storea.

Android omogućuje puno veću fleksibilnost aplikacija u odnosu na iOS omogućujući korišćenje Firefoxa, Opere i Chroma.

Moramo naglasiti da takođe svaki sistem ima i svojih mana. Na vama je samo da procenite koji više odgovara vašim potrebama i stilu života.

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It

 

O Autoru...

Svemir

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju davne 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)