Evolucija Apple iOS - od iPhone OS sve do iOS 8

Appleov iPhone je svakako prešao dug put od kada je prvi put ugledao svetlost dana. Šta je Apple prvobitno nazvao iOS postepeno je dobilo oblik sadašnjeg iOS, jedne od vodećih mobilnih platformi. Ali kako je ovaj operativni sistem, evoluirao? Danas ćemo pogledati istoriju iOS i biti svedoci njenog puta od iOS 1.0 sve do iOS 8.

OS 1

Prvi Apple smartfon, iPhone, stigao sa iPhone OS, koji je bio (naravno) najosnovniji predstavnik platforme. Kao takav, on je lišen mnogih karakteristika koje iOS korisnici sada uzimaju zdravo za gotovo. Za razliku od bilo koje druge mobilne platforme OS u to vreme, bio je isklјučivo fokusiran na interakciju touch-dodir jer uređaj nije došao sa fizičkom tastaturom bilo koje vrste. Na primer, nije bilo App Store-a, jer nije postojao u to vreme; niste mogli uzeti screenshot. Ipak, prvi Apple mobilni OS nagovestio veliki potencijal.

iOS 2

Appleov iPhone iOS 2.x, druga nadogradnja platforme koja je debitovala 2008. godine, ispunila je do tada neke velike rupe u Apple platformi. Šta je najvažnije, ona je uvela App Store, omogućavajući iPhone i iPad-u, kao i 3G korisnicima preuzimanje aplikacija i igrica. Svakako, ova ispravka je donela i dosta novina u OS.

iPhone OS 3 (iOS 3)

U 2009. godini, Apple je objavio treće izdanje svog mobilnog operativnog sistema. Mada ne revolucionarno, iOS 3.x je doneo tonu funkcija. Najznačajnije su one za video snimanje, video montaža, MMS poruke, glasovne komande (iPhone 3GS samo), copy & paste, Spotlight pretragu, režim landscape za tastaturu u pošti i porukama, nekoliko novih osnovnih aplikacije poput glasovnog podsetnika, kompas, i drugi.

iOS 4

iOS 4 stigao sredinom 2010. i doneo mnoštvo novih promena u platformi. Najviše vredi napomenuti one su wallpaper podrška i multi-tasking funkcionalnost, koje su već bile osnovne karakteristike na većini iOS rivala. iOS 4 takođe je zaposlio više sistema hardvera na iPhone i to je značilo da nova verzija iOS 4.2.1 ne bude kompatibilna za iPhone 3G.

iOS 5

Najavlјen od Apple 2011 iOS 5 je došao sa više od 200 novih funkcija unutar sebe. Impozantan broj, zar ne? Pa, mnoge od njih su bili prilično velike one tipa - Notification Center, Siri, iMessage, iCloud, univerzalni sistem-širok rečnik, duboka socijalna integracija za Twitter, podrška za Game Center i druge. Safari, podrazumevani web pretraživač na svim iPhone takođe dolazi poliran sa novim modulom čitača.

Mail i kamera aplikacije takođe dobijaju svoj deo pažnje. Domaćin novih aplikacija takođe u iOS 5 je - Newsstand, koja vam omogućava da se pretplatite za različite online časopise i novine, kao i praktičan podsetnik Reminders. Generalno, iOS 5 se može posmatrati kao jedan od glavnih koji je imao više novosti u istoriji iOS.

iOS 6

iOS 6 u 2012 ponudio je niz unapređenja u odnosu na svog prethodnika, naime pametnija Siri (koja vam sada daje detalјnije informacija o filmovima, sportu, restoranima, i pokreće aplikacije), duboku integraciju sa Facebook-om (te omogućava da brišete slike i mape direktno iz aplikacije), potpuno nove mapa, Apple Maps (inicijalni dolazak koji se može definisati kao fijasko), sposobnost da se odgovori na pozive sa tekstom, ultra praktično Do Not Disturb mod.

Neke aplikacije koje su ile na prethodnim verzijama iOS, kao Google Maps i YouTube, dobijaju zabranu i ne pojavljuju se u iOS 6 - nesumnjivo potez koji ima za cilј da dodatno smanji Google-ov deo u Apple-ovom OS. Naravno, obe su aplikacije dostupne putem App Store. iOS 6 je takođe predstavio tonu novih podešavanja privatnosti koji su omogućile korisnicima da imaju veći uticaj u svojim podešavanjima privatnosti.

iOS 7

Još od prvobitnog iPhone OS, mobilna platforma se oblačili skoro isto. Uniforma izgleda isto samo sa manjim vizuelnim pobolјšanjima ikonografije, tipografije, i korisničkog interfejsa. Sa iOS 7, međutim, Cupetino remontuje svoj operativni sistem, dajući mu novi izgled. Za razliku od svojih prethodnih izgled, iOS 7 je svežiji i živlјi. Ravne ikone su bile prilično potpuno odstupanje od korena prvog iPhone OS. Osim vizuelne strane iOS 7 je takođe doneo tonu dodatnih korisnih funkcija. Neke dodatne nove funkcije koje upotpunjuju već impresivni-izmenenjeni iOS, bio je radio streaming iTunes, pobolјšan glas za Siri, kao i remontovane kontakte, kalendar i Meteo aplikacije. Aplikacija Kamera takođe dobija Burst Mode i Slo-mo video režim, koji omogućava korisnicima da rade snimke na 120 fps. Takođe nudi nekoliko novih filtera da začiniti svoje snimke.

iOS 8

Otkriven sredinom 2014. iOS 8 možemo lako smatrati najotvoreniji Apple-ov OS ikada. On je uveo podršku za treće strane tastatura i vidžeta u sekciji "Today". Druga pobolјšanja koja su stigla sa iOS 8 bila su interaktivna obaveštenja koji se pojavljuju na vrhu ekrana, koja sada omogućava da brzo reaguje odgovorite na njih ili ih isklјučite. Pored toga, usavršio je aplikaciju Fotografije i pobolјšao Siri, kao i kontinuitet (koji vam omogućava da nastavite rad na drugim kompatibilnim OS X Yosemite uređaja). Takođe, treba pomenuti Zdravlјe, Apple-ov ambiciozan projekat za praćenje fitnes i zdravstvenih podataka, koja vam daje uvid u vašu statistiku.

Izvor 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)