Kod u iOS pokazuje da Apple eksperimentiše sa ultra brzim bežičnim prenosom podataka za budući iPhone

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Li-Fi

Nova verzija iOS sadrži u kodu nove reference za Li-Fi, bežični high-speed (eksperimentalni) mrežni protokol koji koristi impulse svetlosti za prenos podataka, predstavlјen kao naslednik bežičnog pristupa.

code

Tragovi u kodu

Počevši sa iOS 9.1 operativnim sistemom u jednom keš fajlu pominje se "LiFiCapability". Promenae je primetio Twitter korisnik Chase Fromm a ova informacija je nezavisno potvrđena i od sajta AppleInsider.

Li-Fi radi na način koji se u potpunosti ne razlikuje od tradicionalnog infracrvenog dalјinskog upravlјača. Podaci se prenose brzom modulacijom izvora svetlosti. Za razliku od dalјinskog upravlјača vašeg televizora Li-Fi, koristi vidlјivu svetlost i modulacija se dešava na način neprimetan lјudskom oku: To znači da sijalica koja svetli u vašem hodnik, dnevnom boravku, može da deluje kao pristupna tačka podataka. Takođe je i mnogo brža, teorijski ima propusni kapacitet do 224 gigabita u sekundi.

Li-Fi Internet je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali veliki broj kompanija radi na komercializaciji te tehnologije.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookDiggStumbleuponGoogle +RedditLinkedinRSS FeedPinterestPin It
 

O Autoru...

Autor Svemir Sarčević

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)