Apple: Poruka za naše klijente

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Овако почиње јавно писмо које је Епл, односно Тим Кук објавио поводом захтева ФБИ да се омогући пропуст у безбедности иОС ради борбе против терориста. Ми преносимо преведен део писма који смо сматрали да је битан, док на крају имате линк ка изворној старници Епла.

16. фебруар 2016: Порука за наше клијенте

Влада Сједињених америчких Држава захтева да Епл без преседана направи корак, који угрожава безбедност наших клијената. Ми се залажемо против те наредбе, који има последице далеко изван правног случај.

Овај тренутак захтева јавну расправу, и ми желимо да наши купци и људи широм земље, схвате о чему се ради.

 tim cook

16. фебруар 2016 Порука за наше клијенте

Влада Сједињених америчких Држава захтева да Епл без преседана направи корак, који угрожава безбедност наших клијената. Ми се залажемо против те наредбе, који има последице далеко изван правног случај.

Овај тренутак захтева јавну расправу, и ми желимо да наши купци и људи широм земље, схвате о чему се ради.

Потреба за Шифровањем 

Паметни телефони, као иПхоне, постали су саставни део наших живота. Људи их користе за складиштење невероватне количине личних информација од наших приватних разговора, наших фотографија, наше музике, наших календара и контаката, финансијских података и података о здрављу, чак и тамо где смо били и куда идемо.

Све информације треба да буду заштићене од хакера и криминалаца који желе да ин приступе, украду, и да их користите без нашег знања или дозволе. Клијенти очекују од компаније Епл и других технолошких компанија, да све што је у нашој моћи заштите личне податке, ми у Еплу, смо дубоко посвећени заштити ваших података.

Угрожавања безбедности наших личних информације на крају може да стави вашу сигурност у опасности. Зато је шифровање постало тако важно за све нас.

Током година, ми смо користили енкрипцију за заштиту личних података клијената, јер сматрамо да је то једини начин да задржите своје податке сигурно. Ми смо све податке ставили ван наших руке, јер сматрамо да садржај вашег иПхоне нису наша ствар. 

Случај У Сан Бернардину 

Ми смо били шокирани и огорчени смртоносним терористичким нападом у Сан Бернардину децембра прошле године. Ми жалимо губитак живота и желимо правду за све оне чији животи су погођени. ФБИ је тражио помоћ у првим данима након напада, и ми смо напорно радили да подржимо напоре владе да реши овај стравичан злочин. Ми немамо симпатије према терористима.

Када је ФБИ затражио податке који су у нашем поседу, обезбедили смо им то. Епл је одговорио прихватљиво налогу за претрагу у Сан Бернардино случају. Такође смо инжењерима Епла рекли да саветоватују ФБИ, и понуде наше најбоље идеје на низ истражних опција које су биле на располагању.

Ми смо са великим поштовањем третирали професионалце из ФБИ, и ми сматрамо њихове намере добрим. До овог тренутка, ми смо урадили све што је у нашој моћи и у оквиру закона, да им помогнемо. Али сада америчка влада је затражила од нас оно што смо ми немамо, а оно што верујемо да је сувише опасно да се створи. Они су од нас захтевали да изградимо бекдор у иПхоне.

Конкретно, ФБИ жели да направимо нову верзију иПхоне Оперативног система, са избегавањем неколико важних функција безбедности, и инсталирамо га на иПхоне, одузетих у току истраге. У погрешним рукама, овај софтвер — који не постоји данас —  ће имати потенцијал да откључа било који иПхоне без нечијег физичког поседовања.

ФБИ може да користи различите речи да опише овај алат, али да не буде забуне: изградња верзије иОС, заобилазећи безбедности на тај начин, несумњиво,може да створи бекдор. Иако влада може да тврди да ће њена употреба бити ограничена у том случају, не постоји начин да гарантује такву контролу.

Претња за Безбедност Података

Неки тврде да може да се изгради бекдор само на једном иПхоне. Али они игноришу основу дигиталне безбедности и значај онога што влада захтева у овом случају.

У данашњем дигиталном свету, "кључ" за кодирани систем је податак којим се отварају подаци, као и ограде око њега.

Влада нуди да овај алат може да се користи само једном, на једном телефону. Али то једноставно није истина. Једном створена, ова технологија могла би се користити изнова и изнова, на било ком броју уређаја. У физичком свету, то би био еквивалентни кључ господара, способан да отвори стотине милиона брава — од ресторана и банака, до продавница или кућа. Ни један разуман човек не би ово прихватио.

Влада тражи од Епла да хакујемо наше кориснике и подривају деценије постизања безбедности, која штите наше клијенте — укључујући и десетине милиона америчких грађана — од хакера и сајбер криминалаца. Исте инжењери, који су изградили јаку енкрипцију у иПхоне, да заштите наше кориснике, иронично, наредба би била да ослабе ову заштиту и да наши корисници имају умањену безбедност.

Можемо наићи на преседан за америчке компаније које су приморане да изложе своје клијенте опасности од напада. У току многих година, криптолози и домаћи стручњаци за безбедност упозорили су против слабљења шифровања. То ће бити болно добронамерним грађанима који поштују закон, који се ослањају на компаније као што су Епл, да им заштити податке. Криминалце и лоши момци ће разбијати шифре користећи алате, који су лако доступни за њих. 

Опасан Преседан 

Не питати законодавне мере кроз Конгрес, ФБИ нуди невиђено коришћење Закона из 1789. године, да оправда проширење својих овлашћења.

Влада би нам уклонила безбедносне функције и додала нове функције оперативног система, омогућавајући лозинку за улазак. То ће омогућити да се лакше разоткрије безбедност иПхона користећи "грубе силе", покушавајући на хиљаде или милионе комбинација са брзим и модерним рачунаром.

Овај налог није оно што узимамо олако. Ми осећамо да морамо да говоримо јавно оно што ми видимо као преседан од стране владе САД.

Сматрамо да би у интересу свих било да се направи корак назад и да се размотре последице.

Иако верујемо да су ФБИ намере добре, било би погрешно за владу, да нас присили да изградимо "рупу" у нашим производима. И, на крају крајева, ми се плашимо, да ће овај захтев поткопати саму слобода и причу наше владе да има за циљ само да нас заштити. 

Тим Кук

http://www.apple.com/customer-letter/

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

FacebookDiggStumbleuponGoogle +RedditLinkedinRSS FeedPinterestPin It
 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)