iPhone SE kompletno rastavljen

iphoneSE-1
Posle mnogih glasina, iPhone SE je konačno predstavljen 21. marta ove godine.

Ovo je iPhone 6S u telu 5S :)

Bar tako kažu.

Ljudi sa Chipworks-a su ga detaljno otvorili i rastavili da bi nam prikazali dataljan uvid u unutrašnjost ovog telefona.
iPhoneSE-2
Počnimo sa unutrašnjim slikama.U nastavku ćete videti leđa PCB koji će podržati novu moćnu kombinaciju komponenata na ovom telefonu.
iPhoneSE-3
I prednji deo PCB:
iPhoneSE-4
Kao prvo, obećani A9 čip, koji se takav može naći u iPhone 6s. Naš uzorak nosi APL1022 broj dela, što znači da je nastao u TSMC objektu.
Prateći procesor nalazimo i to da iPhone SE ima 2 GB LPDDR4 ram memorije koja se isto može naći u iPhone 6s.
iPhoneSE-5
Ovo je flashback do 2011. Ovde vidimo Broadcom BCM5976 i Texas Instruments 343S0645 koji su se koristili još u iPhone 5s. BCM se koristi u svemu od iPod-a i iPhone-a, MacBook Pro, MacBook Air i iPad Mini.
iPhoneSE-6
NFC je NXP 66V10. 66V10 sadrži dva Secure Element 008 i NXP PN549. 66V10 se prvi put pojavio u septembru prošle godine na iPhone 6s.
iPhoneSE-7
U audio ICS su i dalje isti 338S00105 i 338S1285 uređaji koji se koriste u iPhone 6s i 6s Plus. Chipworks smatra da su oni Cirrus Logic dizajnirali uređaj.
iPhoneSE-8
Konačno, Chipworks je video nešto novo u iPhone SE: a338S00170 uređaj, što je vrlo verovatno novi Apple/Dialog upravljanje energijom IC.
iPhoneSE-9Kako kažu iz Chipworks-a, nisu baš imali vremena da se posvete bežičnom delu SE, osim Qualcomm čipova koji su naveli. Međutim, Apple prati pravila ponovne upotrebe, koristeći iste ili slične delove kao u iPhone 6s i 6s Plus telefonima. Složili smo slike ispod radi bolje preglednosti.
iPhoneSE-10
iPhoneSE-11
iPhoneSE-12
Svi delovi Qualcomm koje vidimo ovde su korišćeni u 6 i 6 Plus; Skyworks ima nekoliko novih delova, ali SKI77357-8 pojavio se u 6s/6s Plus, ostali su verovatno noviji ali obavljaju istu funkciju. Avago se drži srednjeg opsega snaga, kao što je to uradio u iPhone 6 seriji. Antena prekidač za Qorvo/RFMD se dobro pokazao mnogo puta ranije, jer ima TKF6410.
Tako da ne možemo reći da nema novih delova na kraju u iPhone SE, ali postoji ozbiljno ekonomično ponovno korišćenje mnogo njih od pre. Jedna stvar je bitna da se napomene da je ovo američka verzija telefona, i jasno je da su Solder Pad nizovi ostavljeni prazni kako bi se omogućilo drugim bežičnim režimima. Kladim se da će biti uglavnom isti kao i u iPhone 6 ili 6s seriji čipova.

Rekapitulacija

Ima mnogo toga još da se otkrije o novom iPhone, tako da postaje jasno da ovo nije tipično Apple izdanje. Postoji veoma malo novih delova, ali da ne znači da nema inovacija. To je kombinacija pravih delova koji čine ovaj proizvod uspešnim. Pravi balans starog i novog, po ovako niskoj ceni, nije lak poduhvat.
Postoji nekoliko komponenti u iPhone SE koje smo ranije videli. Postoje i neke komponente nikada nismo videli ranije. Ovi novi uređaji uključuju Skyworks SKI77611 koji pojačava modul, a Texas Instruments 338S00170 za upravljanje potrošnjom energije IC, Toshiba THGBKS5G7D2KLDKSG NAND Flash, i jedan EPCOS D5255 antena Switch Module. Takođe, da napomenemo: postoje 3 mikrofona; 2 Goertek i 1 AAC.
iPhone SE je od juče zvanično pušten u prodaju.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It

 

O Autoru...


Lazar

 

Lazar Stanojević, mlad, ambiciozan, veliki zaljubljenik u tehnologiju, najviše u Apple uredjaje. Ljubav ka Apple-u se rodila kupovinom iPhone-a 3Gs 2009. godine. Od tada koristi samo iUredjaje. Timu se priključio 2014 u želji da upotpuni sadržaj i podeli svoja iskustva. :)