Kako da vam slikanje sa iPhoneom postane pravo zadovoljstvo

iPhone

1. Upotrebite BURST funkciju kako bi uslikali tri ili više fotografija u jednom trenutku, a onda odaberite onu koja vam se najviše sviđa.

U Burst modu kamera snimi deset fotografija u sekundi, i onda vam vaš telefon sugestira da odaberete onu koja je najbolja. A ukoliko su vam se dopale sve fotografije možete ih spojiti u GIF!

image-1

2. Uvek se fotografišite horizontalno.

Ovo deluje kao čudan savet zato što se većina ljudi fotografiše vertikalno, ali zapravo je sve u horizontalnom položaju: vaše oči, TV, računar. Ili ukoliko vam je tako lakše koristite square opciju slikanja na vaše, iPhone-u.

image-2

3. Počeli ste da snimate video i shvatili ste da želite da fotografišete baš taj momenat?

Kako u novom update-u više nema opcije da dok snimate video istovremeno i fotografišete, a želite da imate i fotografiju to možete rešiti tako što ćete dok se video reprodukuje dužim pritiskom u isto vreme na taster za zaključavanje uređaja (Sleep/Wake button) i dodirom na taster za početni ekran (Home button) slikati ekran na svom iPhone uređaju.

image-3

4. Ne zaboravite da možete koristiti tastere za pojačavanje/smanjivanje zvuka na telefonu i slušalicama - za slikanje fotografija.

image-4

5. Ili jednostavno koristite opciju self-timer za vremensko slikanje posle zadatog intervala od 3 ili 10 sekundi.

image-5

6. Odaberite svoj fokus

Kao što znate u zavisnosti od osvetljenja i subjekta fotografije iPhone će sam odrediti osvetljenje i fokus. Ukoliko vam se ne dopada šta je vaš telefon sam odlučio prilikom slikanja, jednostavno dodirnite u različite delove ekrana  kako bi promenili osvetljenje ili se fokusirali na drugi subjekat. Pored toga iPhone kamera poseduje takozvani “AE/AF lock” (Auto exposure/Auto Focus lock) koji možete da koristite za malo profesionalnije fotografije gde vam je subjekat oštar i u fokusu, a pozadina mutna kao na profesionalnim fotografijama.

image-6

7. Uređivanje fotografije

iOS 8 nam je doneo i sjajnu aplikaciju za uređivanje fotografija gde mozete rezati, rotirati, podešavati boje i svetlo kao i koristiti popularne filtere.

image-7

8. Uključite HDR

HDR (high dynamic range) je fotografija koja je sastavljena od više fotografija koje su slikane različitom ekspozicijom i spojene u jednu. Kada slikate neku fotografiju kamera zapravo uslika više njih od kojih su neke mračne a neke svetle. Onda ih spoji u jednu fotografiju da bi se napravio najboji efekat i fotografija koja najviše liči onome što naše oko vidi u prirodi.

image-8

9. Zaboravite na statične selfije. Isprobajte Time-lapse selfie

Ako ste do sada videli video oblaka kako se kreću nebom brzo, onda ste se upoznali sa novom funkcijom vašeg iPhone-a Time lapse režimom snimanja. Koja je tajna? Kako bi ste snimili nešto sjajno, morate pokušati da mirujete najmanje 30 sekundi. Eto novog izazova!

image-9

10. Poštujte pravilo trećine

Većina nas kada fotografiše ima subjekat tačno na sredini. Na žalost to je najgori način za kreiranje interesantne fotografije i vreme je da probate nešto novo.

image-10

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Aleksandra

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)