Kako da vam slikanje sa iPhoneom postane pravo zadovoljstvo

iphone

1. Upotrebite BURST funkciju kako bi uslikali tri ili više fotografija u jednom trenutku, a onda odaberite onu koja vam se najviše sviđa.

U Burst modu kamera snimi deset fotografija u sekundi, i onda vam vaš telefon sugestira da odaberete onu koja je najbolja. A ukoliko su vam se dopale sve fotografije možete ih spojiti u GIF!

2. Uvek se fotografišite horizontalno.

Ovo deluje kao čudan savet zato što se većina ljudi fotografiše vertikalno, ali zapravo je sve u horizontalnom položaju: vaše oči, TV, računar. Ili ukoliko vam je tako lakše koristite square opciju slikanja na vaše, iPhone-u.

3. Počeli ste da snimate video i shvatili ste da želite da fotografišete baš taj momenat?

Kako u novom update-u više nema opcije da dok snimate video istovremeno i fotografišete, a želite da imate i fotografiju to možete rešiti tako što ćete dok se video reprodukuje dužim pritiskom u isto vreme na taster za zaključavanje uređaja (Sleep/Wake button) i dodirom na taster za početni ekran (Home button) slikati ekran na svom iPhone uređaju.

4. Ne zaboravite da možete koristiti tastere za pojačavanje/smanjivanje zvuka na telefonu i slušalicama - za slikanje fotografija.

5. Ili jednostavno koristite opciju self-timer za vremensko slikanje posle zadatog intervala od 3 ili 10 sekundi.

6. Odaberite svoj fokus

Kao što znate u zavisnosti od osvetljenja i subjekta fotografije iPhone će sam odrediti osvetljenje i fokus. Ukoliko vam se ne dopada šta je vaš telefon sam odlučio prilikom slikanja, jednostavno dodirnite u različite delove ekrana  kako bi promenili osvetljenje ili se fokusirali na drugi subjekat. Pored toga iPhone kamera poseduje takozvani “AE/AF lock” (Auto exposure/Auto Focus lock) koji možete da koristite za malo profesionalnije fotografije gde vam je subjekat oštar i u fokusu, a pozadina mutna kao na profesionalnim fotografijama.

7. Uređivanje fotografije

iOS 8 nam je doneo i sjajnu aplikaciju za uređivanje fotografija gde mozete rezati, rotirati, podešavati boje i svetlo kao i koristiti popularne filtere.

8. Uključite HDR

HDR (high dynamic range) je fotografija koja je sastavljena od više fotografija koje su slikane različitom ekspozicijom i spojene u jednu. Kada slikate neku fotografiju kamera zapravo uslika više njih od kojih su neke mračne a neke svetle. Onda ih spoji u jednu fotografiju da bi se napravio najboji efekat i fotografija koja najviše liči onome što naše oko vidi u prirodi.

9. Zaboravite na statične selfije. Isprobajte Time-lapse selfie

Ako ste do sada videli video oblaka kako se kreću nebom brzo, onda ste se upoznali sa novom funkcijom vašeg iPhone-a Time lapse režimom snimanja. Koja je tajna? Kako bi ste snimili nešto sjajno, morate pokušati da mirujete najmanje 30 sekundi. Eto novog izazova!

10. Poštujte pravilo trećine

Većina nas kada fotografiše ima subjekat tačno na sredini. Na žalost to je najgori način za kreiranje interesantne fotografije i vreme je da probate nešto novo.

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Aleksandra

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)