Kako da spasite iPhone ako upadne u vodu/sneg

trikovi

Kada sam pre par dana slučajno ispustila svoj iPhone u sneg, tačnije vodu, imala sam tu “nesrećnu” priliku da testiram razne načine i pokušam da spasim svog ljubimca. Prilično bolan trenutak kada pokvasite tako skup uređa, zar ne?

Opisaću vam celokupan proces koji je meni pomogao, a nadam se da će i vama.

1. Izvadite ga iz vode što pre i odmah ga isključite kako bi sprečili još veće oštećenje.

2. Ukoliko svoj iPhone nosite u nekoj futroli skinite je i pokušajte da uklonite višak vode maramicom, krpom, majicom – šta god vam je pri ruci. Obratite pažnju na džek za slušalice, tastere sa strane, kao i na mikrofon i zvučnike.

3. Sada, kada ste ga koliko-toliko osušili, spremni ste da stavite svoj iPhone u kesu sa pirinčem.

Biće vam potrebno:

iphone 1

• zip lock kesasa plastičnom trakom kao zatvaračem,

• pirinač bilo koje vrste,

• Silica Gel kesice.

Silika gel je sredstvo koje upija vlagu, i uprkos svom imenu, silikat je veoma porozan mineral sa prirodnim afinitetom prema vodi. Uglavnom ih dobijate u kutiji sa novom obućom.

4. Pre stavljanja telefona u kesu izvadite uložak za SIM karticu kako bi ste obezbedili bar malo mesta vazduhu da cirkuliše kroz telefon.

Ubacite telefon u kesu sa pirinčem i Silika Gel kesicama, dobro je zatvorite i budite strpljivi 48 sati.

iphone 2 

Kada ste sačekali da prođe 48 sati, otvorite kesu i proverite telefon. Ukoliko vam se čini da je još uvek vlažan, nipošto ga ne uključujte već ga vratite u kesu i sačekajte još bar neko vreme. 

Ukoliko vam izgleda dobro, pokušajte da ga uključite i ukoliko se uključi vaš iPhone je upravo preživeo susret sa vodom!

Ovaj celokupan proces bi trebao da važi za svaki kontakt telefona sa vodom, mada naravno neće pomoći ako je telefon stajao u vodi 15-ak minuta.

Veće šanse za oporavak telefona ćete imati ukoliko je bio pokvašen slatkom a ne slanom vodom, iz prostog razloga što slana voda prouzrukuje koroziju.

Ukoliko su ipak nastala neka oštećenja zbog kontakta sa vodom, jedino što možete da uradite je da odnesete svoj iPhone u ovlašćeni servis na popravku. Nažalost, garancija vam ne pokriva ovu vrstu oštećenja i verovatno ćete morati da platite popravku što je svakako mnogo jeftinijie od kupovine novog iPhone-a.

Ukoliko imate za nas neki savet ili trik kako ste spasili svoj iPhone, ostavite nam u komentaru!

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Autor Aleksandra Madžoski

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)