Istorija Jailbreak-a: Zibri, da li se sećate?

Zibri 

Pokušaćemo u nekoliko tekstova da se setimo početaka JB, ko su pioniri, šta se dešavalo tada, mada se može reći i danas u JB timovima. Krećemo sa legendom, po meni, hakerom iz tog vremena, nadimkom Zibri. Zašto sa njim zašto nisam krenuo sa George Hotz, kada dođe vreme svatićete zašto, hajde da počnemo.

Da, Piergiorgio Zambrini nadimak Zibri, Italijan, da li se sećate tog čoveka, kladim se da ove današnje generacije nikada nisu čuli za njega. Pa hajde da upoznate pionira JailBreak zajednice.

Zibri je tvorac legendarnog alata ZiPhone alat koji je radio i JailBreak i unlock rešenje. Ono što je zanimljivo vezano za njega čovek je jednostavno posle pojavljivanja iOS 2.0 nestao sa internet neba, razlog?  Negde je rekao da je dobio 2008 dete i da nema više dovoljno slobodnog vremena za iPhone. Njegov alat je bio poznat po jednostavnosti ( bar za to vreme ) za rad i ono što je tada bilo jako važno za nas, radio je fantastično na Windows platformama. Otključavao i radio JB za manje od tri minuta.

ziphone

Radio je dobro zato što Zibri nije žurio, uvek je sve detaljno proveravao i tek tada puštao u opticaj. Zibri nije bio prvi haker koji je otključao iPhone ali je bio pionir u lakoći korišćenja nekog alata za otključavanje. Danas svi težimo tome da samo jednim klikom uradimo JB ili unlock. Kada su ga pitali zašto je odustao od iPhona, on je odgovorio:

"Umoran sam od trke sa Apple. Otključavanje je imalo smisla, to je bilo vreme opstanka, ali neki su to iskoristili samo za pirateriju, da bi mogli da skidaju krekovane aplikacije sa AppStora. To nije uredu po meni."

Ono što je takođe interesantno za Zibri-a je njegov "rat" sa DevTeam-om, tačnije sa MuscleNerd. U to vreme pojavio se i alat QuickPwn koji je napravljen od strane DevTeama, ali je bio pun grešaka i nije bio pouzdan, tada je MuscleNerd optužio hakera Zibri za krađu koda tj ključa? Ono što treba napomenuti je da taj ključ key 837  je ustvari ključ koji je našao, napravio George Hotz, da GeoHot! Naravno GeoHot nije išao u dešifrovanje, tako da je Zibri izmenio nekoliko linija koda i došao do legendranog ZiPhone alata. Naravno isti taj ključ je bio na raspolaganju i DevTeam-u, ali oni su išli drugim putem, težim, tako da nisu u početku imali uspeha sa QuickPwn-om.

Ono što je takođe interesantno, Zibri je u to vreme kao i GeoHot radio SAM! Da, zato je i postojala neka vrsta zavisti od DevTeam-a, u to vreme DevTeam je bio sačinjen od 50-tak ljudi, ali po tvrdnji Zibri-a možda 2-3 ljudi je stvarno radilo na JB, ostali su bili kako je on govorio "statist". Naravno ova priča o krađi nikada nije dokazana, mada kako vreme prolazi dolazi se do zaključka da je to bio očajnički potez mišićavog i ekipe, da se opravda neuspeh, DevTeam ekipa, Zibri sam.

Nastaviće se.....

Nadam se da je za one koji su skoro postali članovi ajFon zajednice, ova priča bila korisna. Znam da mnogi sa drugih sajtova "svraćaju" i čitaju postove, ovim putem ih molim da ovaj tekst podele sa svojim članovima, u pitanju je jedan istorijat JB zajednice, veoma korisno za početnike. U sledećem nastavku biće obljašnjeno kako je radio legendarni key837, kako i zašto se odustalo od Zibri metode JB, George Hotz, DevTeam-u....... i ostalima.

Budite uz nas ako kojim slučajem imate vi neku ideju o kome bi trebali da pišemo, nekom legendarnom pioniru JB zajednice, javite nam.

  

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)