Zašto (ne)treba raditi jailbreak iUređaja

jailbreak

Vest koja je odjeknula u medijima i socijalnim mrežama pre par dana veoma je zabrinula iPhone/iPad vlasnike širom planete.

Reč je o 225,000 hakovanih Apple naloga koje je zarazio nov virus nazvan “KeyRaider”, i koji je prema tvrdnjama američke firme za informatičku bezbednost Palo Alto Networks, napao samo uređaje koji su jailbreak-ovani.

Virus funkcioniše tako što presretne komunikaciju između iPhone-a i iTunes-a i na taj način ukrade informacije o nalogu na App Store-u, i ujedno šifru tog naloga. Jedan deo korisnika je putem mail-a dobijalo obaveštenja o abnormalnim kupovinama, dok su drugima "blokirali" uređaj i zahtevali otkup.

Kako sprečiti ovakvu vrstu napada? Uz dužno poštovanje prema našim čitaocima sledi vrlo jednostavan odgovor - nemojte raditi jailbreak svog iPhone-a, ako to i uradite obratite pažnju šta instalirate.

Iako ovo upozorenje deluju bezazleno, istina je da korisnici Interneta i današnjih modernih tehnologija znaju jako malo o bezbednosti na internetu. 

Činjenica je da za Mac i iOS korisnike virusi su nepoznanica, osim ukoliko ručno ne isključe Apple sisteme zaštite, u ovom slučaju radeći jailbreak na iOS uređaju i ručnim odobravanjem instaliranja aplikacija koje ne dolaze sa App Store-a.

Evo jednog primera. Mnogi od vas su prilikom kupovine iPhone/iPad uređaja morali da kreiraju Apple nalog kako bi mogli neometano da skidaju aplikacije sa App Store-a. U toku registracije od vas se traži da unesete  broj vaše kreditne kartice kako bi ste uspešno završili ceo proces i kreirali svoj nalog. Naravno, nakon završetka registracije možete ukloniti kreditnu karticu iz naloga, ali kako malo ljudi zna za to i usput urade ili već imaju iPhone/iPad  koji je jailbrejkovan, postaju potencijalne žrtve ovakvih visoko tehnoloških krađa.

Šta je zapravo jailbreak?

iOS je iPhone-ov operativni sistem koji je zatvoren od strane Apple-a, tj. fajlovi se ne mogu dodavati, kopirati i brisati kao što to činite na računaru.

Proces uklanjanja određenih restrikcija i ograničenja koje je postavio Apple na uređaje koji pokreće iOS se naziva jailbreak.

Kada korisnik jailbreak-uje svoj uređaj, on će moći da preuzima aplikacije koje nisu u App Store-u, da koristi teme, i ekstenzije koje Apple zabranjuje.

Apple je na svom sajtu naveo razloge zbog čega ne preporučuje ovakve neautorizovane modifikacije iOS-a: 

• Postajete bezbedonosno ranjivi – jailbreak-ovanjem vašeg uređaja uklanjate nivoe bezbedonosne zaštite koji su tu kako bi zaštitili vaše lične podatke i vaš uređaj.

• Nestabilnost: uređaj postaje nestabilan u radu, zamrzava se, koči, aplikacije bag-uju, itd.

• Nepouzdani/nestabilni pozivi i internet: pojavljuju se problemi sa dolaznim/odlaznim pozivima, gubite indentifikaciju poziva, postajete nedostupni dok koristite internet, itd.

• Nemogućnost update-a : ukoliko je vaš uređaj jailbreak-ovan nećete biti ni u mogućnosti da ažurirate softver.

Naravno ceo tekst je lična i topla preporuka autora inspirisana skorašnjim događajima, a finalna odluka je ipak i dalje na vama.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
O Autoru...


Aleksandra

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)