× - SvaštaNešto Za Linux

Linux vs Windows

20 окт 2010 11:10 - 20 окт 2010 11:30 #14402 by Svemir
Linux vs Windows was created by Svemir
File Attachment:


Kao jedno od vječnih pitanja među IT stručnjacima i svima ostalima koji imaju interes prema ovom području, nameće se ono oko kojeg su se oduvjek lomila koplja i vodile duge rasprave na forumima. Koji je operativni sistemi bolji, Windows ili Linux? Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan, jer svaki OS je u određenom zadatku bolji od onog drugog. U ovoj seriji članaka pokušacemo se osvrnuti na kvalitete koje svaki operativni sistem ima, tj. ono u čemu je bolji od svog najvećeg protivnika.Ovaj članak posvećen je Linuxu, pa da vidimo u čemu je Linux bolji od Windowsa i zašto.

Linux je besplatan

Za razliku od Windowsa, Linux je (u većini slučajeva) besplatan operativni sistem kojeg možete besplatno koristiti bez ikakvih pravnih posljedica ili ‘hakiranja’. Ovo je mnogima teško shvatiti, zašto bi neko svoj proizvod samo tako ponudio za besplatno korišcenje? Razlog tome leži u činjenici da iza Windowsa stoji firma koja od toga živi i normalno je očekivati da takav proizvod košta. S druge strane, na Linuxu radi mnogo dobrovoljaca iz cijelog svijeta koji za to odvajaju svoje slobodno vrijeme i vjeruju da software treba biti besplatan i dostupan svima. O ovome bi se moglo još raspravljati, no o tome više nekom drugom prilikom. No, činjenica da je Linux besplatan za sve je definitivno plus.

Linux je otporan na viruse

Savršeno, zar ne? Ne morate više brinuti imate li najnoviji antivirusni program i da li je web stranica kojom surfate sigurna. Linux je otporan na veliku većinu poznatih virusa što je jedna od glavnih prednosti. No, zbog čega je to tako? Naime, većina današnjih virusa napravljena je kako bi naštetili Windows operativnim sistemima. Razlog tome je vrlo jednostavan, Windows je još uvjek najzastupljeniji operativni sistem i koristi ga najviše ljudi. Samim time, šteta će biti mnogo veća, a mogućnost širenja virusa brža i efikasnija. Linux je otporan na sve te napasti, što ga čini mnogo sigurnijim i pouzdanijim za korišcenje. Nema antivirusa, čišćenja sistema i česte reinstalacije zbog nekog trojanca. Savršeno, zar ne?

Linux vam daje više slobode.

Ovo je takođe razlog zbog kojeg se neko može odlučiti za korišcenje upravo Linuxa. Naime, većina Linux distribucija omogućava vam mnogo veće slobode u korišcenju i uređenju sistema ‘po svome’. Ovo je vrlo važno naprednijim korisnicima koji mogu sistem u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama, od samog izgleda pa do načina reagovanja na određene stvari. Takođe, većina distribucija je otvorenog koda pa ih možete u potpunosti izmjeniti i prilagoditi vlastitim željama.

Bolji vizualni efekti koji ostavljaju bez daha

Ako ste mislili da je Linux ‘ona crna podloga sa zelenim slovima’, grdno ste se prevarili. Linux ima najbolje grafičke efekte koje ste ikad vidjeli na računalima. Ono što može Windows 7 je ništa u poredjenju sa mogućnostima koje imate na Linuxu. Prednost je i u mogućnosti prilagodjavanja, pa od mnogo njih, koristite samo one efekte koji vam trebaju..


Veća mogućnost izbora

Za razliku od Windowsa gdje birate između nekoliko verzija sa minimalnom razlikom, Linux ima na stotine distribucija od kojih je svaka prilagođena određenom zadatku ili ideji. Kod Linuxa imate veću mogućnost izbora, ovisno o vašim potrebama i željama. A ako niste zadovoljni, u svakom trenutku možete sustav potpuno prilagoditi sebi ili izabrati neku drugu distribuciju. Pa tako možete birati Linux s obzirom na vaše računalo (za mobitele, za netbook računala, za prijenosna računala, za stona računala ili za servere) ili s obzirom na vaše potrebe (za rad sa multimedijalnim sadržajima, za rad većinom na internetu ili pak neku od klasičnih verzija).

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Linux je operativni sistem koji korisniku omogućuje najviše sloboda, bilo da se radi o prosječnim korisnicima ili naprednim korisnicima. Mnogi će se složiti da je Linux najuzbudljiviji operativni sistem sa jakom zajednicom korisnika koja će riješiti sve moguće probleme. Takođe, vi isto tako možete uticati na razvoj Linuxa, za razliku od Windowsa, gdje morate koristiti onako kako je predoceno. I ako niste znali, više od 70% interneta radi na Linux serverima, a to valjda nešto znači.
Last edit: 20 окт 2010 11:30 by Svemir.

Please Пријава or Create an account to join the conversation.

  • Svemir
  • Svemir's Avatar Topic Author
  • Offline
  • iGlobal iModerator
More
Moderators: DOD@Svemircabarakandi
Time to create page: 0.476 seconds
Powered by Kunena Forum