× - SvaštaNešto Za Linux

Ubuntu 10.10 - instalacija unutar Windowsa

21 окт 2010 23:28 #14456 by DOD@
U ovom tutorijalu ću Vam pokazati kako da instalirate Ubuntu10.10 unutar windowsa.
Ova instalacija sa sobom ne nosi rizik po Vaše podatke (ipak kada su računari u pitanju niko Vam ništa ne može garantovati). Moguću opasnost predstavlja jedino nestanak struje u toku formiranja dual boot-a, ali to se lako popravlja pomoću windows-ovog instalacionog diska.

Korak 1 - rezanje instalacionog CD-a
Na matičnom Ubuntu sajtu preuzmite Ubuntu desktop ISO fajl. Obratite pažnju u zavisnosti od vašeg procesora da li je 32-bit ili 64-bit-na verzija. Narežite ISO fajl na CD.

File Attachment:


Korak 2 - Instalacija unutar Windowsa (prvi deo)
Ubacite CD u drajv i sačekajte. Automatski će se pokrenuti Ubuntu meni, no ako se to nedesi onda pokrenite Start > My Computer i dvo-kliknite na CD/DVD disk drajv, ili desni taster miša Explore i pokrenite Wubi.exe, u Ubuntu meniju izaberite Install inside Windows. Kada Vam se otvoriti Ubuntu installer izaberite destinaciju (Installacion drive tj. HDD), veličinu virtuelnog diska (Instalation size, preporučuje se 17G). Dektop environment: Ubuntu, Language: English(US), na kraju upišite korisnika (Username) i dva puta njegovu lozinku (Password) i pritisnite dugme Install. Wubi će proveriti instalacione fajlove sa diska, formirati foldere i virtuelni disk, dual boot... Kada završi proces, od Vas će tražiti da restartujete sistem. Pre nego što restartujete računar izvadite CD iz CD/DVD disk drajva.

File Attachment:

File Attachment:


Korak 3 - Instalacija unutar Windowsa (drugi deo)
Kada pokrenete sistem pojaviće Vam se dual boot, kursorskim tasterom (strelice) izaberite Ubuntu i pritisnite Enter. Nakon par sekundi pojaviđe se GRUB meni u kome treba da izaberete kernal. Izaberite prvi na spisku i pritisnite Enter. Ubuntu će završiti proces instalacije. Ceo proces od izbora dugmeta instal traje oko dvadeset pet minuta.

File Attachment:

File Attachment:

File Attachment:


Korak 4 - Pokretanje Ubuntu-a
Kada završi instalacioni proces Ubuntu će restartovati računar. Opet u dual bootu izaberite Ubuntu i nakon podizanja sistema upišite ime korisnika i njegovu lozinku. Sad imate potpuno upotrebljiv Ubuntu GNU/Linux.

File Attachment:

File Attachment:

File Attachment:


Napomene:
-Deinstaliranje Ubuntu-a je identično kao i deinstalacija bilo kojeg drugog programa u windowsu (deinstalira se i dual boot), Start > Contril Panel > Add/Remove.
-Disk na kome je virtuelni disk Ubuntu nalazi se u direktorijumu Host.

:)

Please Пријава or Create an account to join the conversation.

  • DOD@
  • DOD@'s Avatar Topic Author
  • Offline
  • iGlobal iModerator
More
Moderators: DOD@Svemircabarakandi
Time to create page: 0.408 seconds
Powered by Kunena Forum