× - SvaštaNešto Za Linux

Ubuntu linux –12.10 – “Quantal Quetzal” je stigao!

19 окт 2012 21:19 #19258 by ajfon.rs


Canonical je juče objavio potpuno novu verziju Ubuntu linuxa, ovaj put je u pitanju verzija 12.10 (2012. godina, 10. mesec). Podsećamo da se godišnje objavljuju samo 2 verzije, 4. i 10. meseca. Sa kodnim imenom Quantal Quetzal ova verzija donosi relativno mnogo novina a neke od njih su sledeće:

Web aplikacije

Kao što je to slučaj i na nekim drugim operativnim sistemima, u pitanju su veb aplikacije (gmail, drive, docs, itd…) koje kada prvi put posetite uz pomoć Firefoxa ili Google Chrome-a na ovom novom sistemu vam odmah pružaju mogućnost integracije u sam sistem kako bi ih kasnije lakše mogli otvarati, baš kao da su to obične aplikacije instalirane na vaš računar. Pogledajte u video klipu ispod kako to izgleda:
Online pretraga i pregled fajlova Dash-u

Dash je u Ubuntu integrisan pre 2 verzije, tj. prošle godine i od tada se veoma razvio, a on sada služi kao “centar” za pretragu i pronalazak fajlova, brzo pokretanje aplikacija, komandi itd. Međutim, u ovoj verziji nam se uz običnu pretragu računara omogućava pretraga i Interneta. Uz ovo, imamo i omogućen pregled, tj. preview fajlova koje nam Dash pronađe (recimo thumb slike itd).

Pored ovoga, u Dash-u je unapređen i pregled slika.


Ubuntu One deljenje fajlova

Ubuntu-ov cloud servis koji dobijaju besplatno svi korisnici ovog operativnog sistema je dodao šerovanje tj. deljenje fajlova tako da je od sada moguće veoma brzo i lako podeliti fotografije ili dokumente sa vašim prijateljima/rodbinom.

Please Пријава or Create an account to join the conversation.

  • ajfon.rs
  • ajfon.rs's Avatar Topic Author
  • Offline
  • iAdministrator
More
Moderators: DOD@Svemircabarakandi
Time to create page: 0.378 seconds
Powered by Kunena Forum