× - SvaštaNešto Za Windows

Spremni ste za nabavku novog Windows 7_REED!

19 мар 2010 00:49 #10956 by DOD@
Spremni ste za nabavku novog Windows 7 operativnog sistema. Već ste se odlučili za jednu od ponuđenih verzija: Home Premium, Professional ili Ultimate. Međutim za koju licencu se odlučiti? Nemojte brkati pojmove Windows verzije i licence. U pitanju su dve potpuno različite stvari! Verzija označava mogućnosti kojima raspolaže određena instalacija Windows operativnog sistema a licenca definiše načine na koji nabavljate i koristite Windows tj. šta sve imate pravo da koristite i na koji način se morate pridržavati ugovora o korišćenju dotične Windows 7 verzije a što proizilazi iz prihvatanja ugovora i odrednica propisanih od strane Microsofta!

File Attachment:


Microsoft vam nudi mnogo načina kako da dođete do svoje kopije novog Windows 7 operativnog sistema. Možete ga kupiti zajedno sa novim PC sistemom u obliku preinstalirane verzije, zatim ga možete instalirati kao nadogradnju na postojeći PC, kupovinom kompletne „Retail“ varijante u maksimalnom pakovanju , možete ga poručiti i putem Interneta kao nadogradnju za postojeći Windows OS. Omogućeno vam je da sami sklopite željeni PC sistem i potom lično instalirate Windows. Svaki od ovih slučajeva pruža i mogućnost nabavke više različitih Windows verzija. Cena će zavisiti od verzije Windows-a i kanala prodaje preko koga nabavljate svoju kopiju. Postoje različite licence i ugovori iz kojih proističu specifična prava korišćenja OS-a ali i određene odgovornosti samog korisnika.

File Attachment:


Licenciranje Windows operativnog sistema u nekim situacijama može biti prilično zbunjujuća i nejasna procedura. Pretpostavka je da ćete se u većini slučajeva naći u ulozi krajnjeg kupca ili malog preduzeća. Tada su pravila licenciranja Windows-a vrlo jednostavna i problemi u tim situacijama su gotovo nepoznanica. Međutim, za IT profesionalce, entuzijaste i velike poslovne sisteme, poznavanje detalja i pravila u vezi Windows licenci može uštedeti dosta novca i izbeći eventualne pravne tužbe.

Problem je u tome što Microsoft nema sve detaljne informacije sažete na jednom mestu. Većina ih se nalazi u suvoparnom tekstu ugovora o licencama i na lokacijama koje su dostupne samo ograničenom broju partnera. U tekstu koji sledi opisane su situacije koje se tiču ugovornih prava licenciranja Windows 7 operativnog sistema u slučaju krajnjih korisnika kao fizičkih lica i poslovnih korisnika tj. firmi. Isključen je slučaj licenci koje se tiču akademskih i vladinih institucija kao i onih koje se tiču MSDN i TechNet preplate. Sa ovim izuzetcima, pokriveni su praktično svi slučajevi sa kojima će se potencijalni kupci Windows 7 operativnog sistema susresti u stvarnosti.
Kao polazna tačka u daljoj priči oko objašnjenja vrsta Windows 7 licenci, poslužiće nam donja tabela. U njoj su nabrojane vrste licenci poređane po rastućem kriterijumu cene (sa leva na desno).

File Attachment:


1) Izbor verzije se mora izvršiti u trenutku poručivanja ili instalacije sistema
2) Vrsta podrške zavisi od ugovorom predviđenih odredbi
3) „Volume“ kopije Windows-a mogu zahtevati postupak aktivacije preko lokalnog „Key Management“ servera
4) Postupak ponovne instalacije razlikuje se od proizvođača do proizvođača
5) Mora se re-instalirati orginalna verzija Windows 7 OS-a, a zatim pokrenuti „Anytime Upgrade“
6) Zahteva postupak aktivacije putem telefona


NAPOMENA: Tekst koji sledi ne predstavlja pravni savet. Iznete informacije potiču iz legalnih Microsoft izvora i predstavljaju ličnu interpretaciju na osnovu iskustva u radu sa više Windows operativnih sistema. Verujemo da su ovde iznete informacije tačne ali ne bi trebalo da se oslanjate na bilo šta što je ovde napisano kao jedini kriterijum prilikom kupovine ili donošenja odluke o licenciranju a da prethodno ne pročitate pažljivo kompletan predlog sporazuma o kupovini licence. Ukoliko ste zabrinuti za svoja zakonska prava i obaveze koje proizvodi Ugovorni sporazum o licenciranju, obavezno konsultujte advokata kako bi dobili valjane stručne savete o eventualnim problemima koji mogu nastati potpisivanjem sporazuma o preuzimanju prava i obaveza po osnovu Windows 7 licence!

(xbiznis)

Please Пријава or Create an account to join the conversation.

  • DOD@
  • DOD@'s Avatar Topic Author
  • Offline
  • iGlobal iModerator
More
Moderators: DOD@Svemircabarakandi
Time to create page: 0.390 seconds
Powered by Kunena Forum