× - Obaveštenja , Novosti , Uskoro

Kako ce pametni telefoni izgledati u buducnosti

09 нов 2016 17:18 - 11 нов 2016 08:53 #19812 by Svemir
Veštačka inteligencija će biti osnova svih budućih pametnih telefona

Veštačka inteligencija je od ogromnog značaja za dalji razvitak tehnologije. Zašto? Pa današnji uređaji su toliko uprošćeni i napravljeni tako da prosečan čovek ne mora da zna apsolutno ništa, a da pritom može da dođe do nečega što inače ne bi mogao.

Brz primer: sada postoji mini pekara koja može da umesi hleb i ispeče ga potpuno samostalno, bez pomoći korisnika. Potrebno je samo ubaciti sastojke koji se jasno traće od korisnika.

Dakle, brojni današnji uređaji ne mogu biti prostiji i jednostavniji. Ipak… Možda i mogu, ali uz pomoć veštačke inteligencije. Sigurni smo da će u budućnosti uputstvo za korisnike postati “praistorijska” stvar. Čemu to kada ti uređaji iz budućnosti neće imati tastere? Čemu to kada korisnik može jednostavno da kaže šta želi, a zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, uređaj će uspeti da razume komandu i izvršiti je, bez ikakvih problema.
Pojednostavljena kontrola uređaja tj. telefona

E sada, pametni telefoni jesu izuzetno korisni, ali nisu tako jednostavni za korišćenje. Neki malo ozbiljniji poslove će se verovatno obavljati uz pomoć veštačke inteligencije, ali šta sa osnovim operacijama: javljanje na poziv, pozivanje, aktiviranje ekrana telefona i još mnogo toga.

Očekuje se da će te sitne, ali veoma bitne operacije preuzeti takozvani “BCI” tj. “Brain Computer Interface”. To znači da će korisnici moći da svoj mozak sinhronizuju sa telefonom i kontrolisati ga pomoću svojih misli.


[Ovo nije naučna fantastika jer se ova tehnologija već primenjuje u medicini kod pacijenata sa teškim invaliditetima. Ono što je zabrinjavajuće i što predstavlja izazov za buduća pokolenja je to kako će se osigurati podaci i privatnost korisnika. Postoji tu mnogo prepreka ali 40 godina je sasvim dovoljno vremena da se sve to reši.

Jedno je sigurno, posledica razvitka tehnologije i pametnih telefona uopšte je gubitak privatnosti. Svi napredniji korisnici računara, pametnih telefona i ostalih nosivih uređaja već sada uveliko dele veliki broj informacija o sebi. Možemo samo da slutimo koliko će se ta statistika promeniti narednih 10-20 godina.
Last edit: 11 нов 2016 08:53 by ajfon.rs.

Please Пријава or Create an account to join the conversation.

  • Svemir
  • Svemir's Avatar Topic Author
  • Offline
  • iGlobal iModerator
More
Moderators: DOD@Svemircabarakandi
Time to create page: 0.422 seconds
Powered by Kunena Forum