Moje mišljenje: Kupiti iPhone 5s sada, ili sačekati iPhone 6?

moje mišljenje

Moje mišljenje: Kupiti iPhone 5s sada, ili sačekati iPhone 6?

Ako su glasine tačne, Apple treba da izbaci iPhone 6 od 4.7-inči 19. Septembra, što je negde za oko 100 dana (takođe ima glasina da će biti i model od 5.5-inči u isto vreme ili malo kasnije). Tipično za sve je kako se približava vreme izlaska novog modela, tako cene onih predhodnih polako padaju. Dakle postavlja se uvek ono pitanje, da li sačekati novu generaciju Apple aJfona ili sada kupiti iPhone 5s?

Većina ljudi će na to pitanje odgovoriti jednostavno, čekaj, i kupi sledeću generaciju ajfona, koji će biti bolji i imaće veći ekran. Međutim postoji nekoliko stvari kojima ipak treba razmatranje, da li sačekati ili kupiti aJfon 5s? Ja ću probati da vam dam neko moje mišljenje, jer ipak svi vi imate pravo na moje mišljenje.

Ako se sećate kada se pojavio aJfon 5s, bilo je mnogo onih koji su to nazvali ništa drugo nego samo još jedan isti aJfon 5, malo redizajniran i ništa više. Ja lično ne mogu da vidim kako neko može da vidi aJfon 5s kao ništa drugo osim masovnog tehnološkog skoka sa predhodnika. Zašto se ne salžem sa time, pa on nosi prvi potpuni 64-bitni mobilni čip, A7 procesor koji takođe pokreće prvi u svetu potpuno 64-bitni mobilni operativni sistem, iOS 7. Ako se vratimo u Avgust 2013, Apple je tada sa aJfonom 5s nudio tehnologiju za 2014, ali kako stoje sada stvari može se reći da je ustvari nudio tehnologiju za 2015. Razlog je taj što 64-bitni ARM dizajn neće biti dostignut od strane konkurenata do kraja 2014 godine. Jedan drugi čip igrač za mobilne telefone, Intel, pokrenuo je skoro 64-bitni čip, mada on tek treba da ponese bilo kakav OS u mobilnom svetu. Google Android je taj koji bi trebao da krene sa 64-bitnim OS kao podrška Intel-ovom procesoru, ali to znači da mora da potisne svou x86 (32-bitnu) arhitekturu. Google je tek prošle nedelje najavio da počinje sa podrškom 64-bitnih čipova ali tek kasnije ove godine, što bi moglo biti u oktobru. Imajući u vidu koliko je Android konkuretan na tržištu, onda je neverovatno dotignuće Apple koji je ukrao godinu dana prednosti u oba segmenta kako hardverskom tako i softverskom.

Jednostavno rečeno, aJfon 5s je Apple-ovnajveći napredak od 2007, kada se pojavio prvi aJfon. Naravno tu ima uvek onih koji kažu da prelazak na 64-bitni iOS ne znači mnogo, jer aJfon 5s nosi 1GB Ram-a, ne 3 GB ili više. Međutim merenja perfomansi kažu drugačije, zahvaljujući ARM V8 setu instrukcija koji je karakteristika nove 64-bitne arhitekture A7 čipa. Testiranja pokazuju da u odnosu na vodeći Qualcomm Snapdragon 800/801 (koji se koristi u mnogim Android predvodnicima), Apple je u stanju da udvostruči performanse sa A7 čipom koji radi na samo 1.3 GHz. Poredjenja radi 32-bitni Qualcomm Snapdragon 800/801 ima takt od 2.5 GHz i čak dva ili tri puta više RAM-a.

Kako kruže glasine, aJfon 6 bi trebao da ima ekran od 4.7-inči, mada spominje se i od 5.5-inči sa čipom A8. Dakle sve ukazuje da Apple polako gasi uredjaje sa 4-inča, iako je do sada prodao više stotina miliona uredjaja sa 3.5 i 4-inči ekranima, očigledno da prelaze na veći. Ja sam jedn od onih koji misle da je 3.5-inči idealna veličina za telefon, a evo i zašto. Kako sam kupio prvi aJfon 2007, imao sam prilike da sve modele posedujem, sada imam aJfon 5s, i dalje tvrdim da u ruci kako sigurno tako i veoma lako rukovanje jednom rukom je 3.5-inčni ekran. Da vas podsetim a je to bila i ideja pokojnog Jobs-a, da se palcem ruke pokrije cela površina ekrana telefona, i da to može da se radi udobno i sigurno da telefon neće ispasti. Sa ekranom od 4-inči too više nije moguće, naravno ako imate nadprosečnu dužinu prstiju ili šaku kao „lopatu“ onda ne vidite neku razliku u ležanju aJfona u ruci. E sada zamislite 4.7-inči ili nedaj bože 5.5, šta sa njime? Prosto uzmite pače kartona i isecite ga u dijagonali 4.7, pa probajte da ga koristite svakodnevno, za posao. Iskreno nije mi jasno zašto se od telefona očekuje da bude nešto drugo? Još jedna stvar koja je bar po meni bitna, a mislim da imam pravo da to kažem jer kao što sam napomenuo, posudujem aJfon od 2007 i imao sam sve modele, dokaz slika ispod, definitivno treba sačekati sa aJfonom 6, evo zašto.

Ako pogledamo u prošlost, imali ste modele aJfona koji su i danas carevi za većinu novijih telefona, zatim aJfon 3G koji je imao dečije bolesti ali zato imate aJfon 3Gs koji i danas radi na iOS 6.1.6 kao zmaj, gde su sve bolesti predhodnika otklonjene. aJfon 4, najlepši dizajn telefona ikada, opet napominjem po meni, ali i on je imao sitne nedostatke koji su otklonjeni sa 4S, koji da napomenem će imati podršku za iOS 8! Dolazi aJfon 5, koji je po mnogima bio totalna dubijoza, sa mnogo više sitnih nedostataka nego svi njegovi predhodnici, a posledica toga je bila taj prelazak sa do tadašnje veličine od 3.5 na 4.0-inči. Na kraju dolazi aJfon 5s savršenstvo, sve što su bili propusti na petici otklonjeni su i dodate stvari koje su kao što rekoh skoro dve godine ispred konkurenata. Šta mislite da li će aJfon 6 doći bez ijedne greške, ako pogledate istoriju, ja mislim da neće.

Na kraju ako sada uzmete aJfon 5s, sigurno ćete propustiti deo uzbuđenja sa izlaskom aJfon-a 6, naravno sve je to do pojedinca. Ali, ako sada kupite aJfon 5s, sigurno je da ćete nastaviti da uživate i stičete veliko iskustvo. Ono što je sigurno je da će Apple još dve naredne godine obezbeđivati besplatnu podršku za aJfon 5s.

Pa šta misliš, da li da sačekaš novi aJfon 6, ili da odmah uzmeš aJfon 5s i odmah uživaš?

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


GoranGoran
je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)