Moje mišljenje: Apple će povući aJfon iz Srbije sledeće godine, ili neće?

moje mišljenje

Postavlja se jedno prosto pitanje: Može li u ovoj zemlji da nešto funkcioniše? Pa izgleda, ne.

Postavlja se jedno prosto pitanje: Može li u ovoj zemlji da nešto funkcioniše? Pa izgleda, ne. Došao aJfon, posle toliko godina iščekivanja, i umesto da uživamo, ne opet isti problemi, nezna se ko šta radi i ko ima kakva prava!

Pokušali smo da na početku saznamo koja su naša prava, prava kupca, kako sam i sam privrednik tj preduzetnik, znam kakvi su propisi. Uslovi garancije kao i osoba koja je zadužena za rešavanje spora, moraju biti dostupni kupcu, transparetni. Skoro sam imao poresku inspekciju, ako se sećate bila je najavljena akcija oko prijave radnika, i onih osnovnih stvari, fiskalizacija kasa (ko ih ima), a kao jedno od pitanja inspektora je bilo, uslovi garancije i prava potrošača. Da, moja prava potrošača, zašto nisu ispoštovana, hoću da znam ko je osoba ili gde je mesto gde mogu da reklamiram aJfon, ko je serviser, zvanično!  Ne, zvaničnih i transparetnih informacija nema, kada postavite pitanje prodavcu u Telenoru ili mt:s, nećete dobiti odgovor, ili će vam reći pa mi smo, zašto? Mi smo malo istraživali i to smo ovde na sajtu i podelili sa vama, serviser za Telenor je ProMobi Servisni Centar, dok za Telekom radi Macola. Ali ovo su naravno naša saznanja, koja ako pitate ljude u Macoli reći će da nemaju pojma, pa dobro a šta će onda kod vas u servisu aJfon.

Ovo sve navodimo kao uvod u problem koji može svakome da se pojavi, a takođe i da proizvede razne teorije, koje mogu da budu netačne, ali šteta koju mogu da proizvedu je ogromna.

Evo jedne od našeg čitaoca Nebojše, koji je svoj problem kao i svoje mišljenje podelio sa nama. Nebojša u e-mailu piše sledeće:

Zdravo. Nedavno sam lično otkrio to na svom telefonu (aJfon6 128GB) a posle i u poslovnici (16,64 GB) svi su imali isti šum kad se prinese uvetu. Radnik mi je "nezvanično" rekao da zbog te greške čekaju "sledeću turu" a ako pogledate na sajtu mt:s-a nema šestica čak ni da se poruči već tri nedelje, što je, priznaćete čudno s obzirom da sam ja moju poručio. Na njihovom sajtu niti jedne šestice nema. aJfon 6 Plus nema taj problem. 4 šestice (različite memorije ali uzete u mt:s-u sam pogledao, sve 4 su imale istu grešku). Na netu sam gledao to pominju kao "hiss noise" koji se navodno update-om softvera ispravlja (u šta sam se i sam uverio - ne ispravlja).

Jako sam se razočarao u celu tu neozbiljnost, jer poluprofesionalno se bavim dj-ingom a poznato je da su apple uredjaji upravo tu najrasprostranjeniji. Medjutim sa ovim problemom, povezivanje aJfona na jači sound sistem neverovatno iritira, a kad čujete taj šum, posle lako može i obično uho da ga izoluje tokom celog audio/video snimka. E sad ne znam šta da radim i na koji način da im se obratim pa sam mislio da vi imate iskustva. Ipak nije slučajnost da se desi na mom telefonu, na telefonu radnika i još dva izložena.

E da. Rekao sam radniku da me zeza wi-fi. Znate šta je odgovor ? Pa dobro šta ti treba imaš giga mesečno kroz tarifu. Toliko o njima. Hajde pa mi javite. Hvala unapred.

Prvo što upada u oko je ponašanje trgovca, mislim na ovog zaposlenog, nije svako rođen da bude trgovac, pa i ja znam da vozim avion ( mislim u igricama ) a nisam pilot, ovakvi ljudi bi trebalo da budu prebačeni na neko drugo radno mesto, možda u magacin ili prosto otpušteni. Što se tiče ovih drugih problema, evo ovako, taj problem je prisutan na svakom ajfonu posle 3GS. Na aJfonu 4 i4s je bilo dropped calls, na aJfonu 5 imaš glasan pisak i zatim poziv još traje ali ne čujete se. Za aJfonu 5s i 5c nemam info. Što se tiče tvog problema, naša neka saznanja su da se do sada niko nije žalio sa ovim simptomima, bar nama. Ovim putem pozivamo ako još neko ima sličan problem kao Nebojša, neka nam se javi. Ono što mi možemo da potvrdimo, a tiče se telefona kupljenih u mt:s, sve reklamacije na uređaj moraju da se obave, prijave kod operatera, a operator u ovom slučaju mt:s koji takav uređaj prosleđuje servisu Macola. Dakle morate da se borite sa Golijatom ako hoćete svoja prava. Razlog nestašice aJfona 6 nije zbog greške nego što je sam Apple digao pre par dana rok isporuke do tri nedelje.

Ono što bi trebalo da obraduje većinu korisnika aJfona u Srbiji je da će mt:s USKORO početi da prihvata garancije i za uređaje kupljene preko. Razlog tome je procenat kvarova za sve do sada aJfone kupljenih kod Telekoma koji iznosi oko 0,1% naravno vremenom će da raste i ako malo ispratimo neke statistike koje su bile u zemljama u okruženju, broj reklamacija koje se može očekivati je po nekoj našoj proceni oko 4%. Da dodamo da je Telekomov aJfon DOA (dead on arrival) procenat oko 0,05% dok imamo informaciju da je Telenor-ov Galaxy S5 oko 22% DOA. Dakle ovo je jedan od glavnih razloga zašto možete ubrzo da očekujete da i aJfon uređaji kupljeni preko budu priznati od mt:s. Ovim putem vas obaveštavamo da je u razmatranju i mogućnost vangarantnog servisiranja aJfona.

Dakle zato i stoji pitanje u naslovu Apple će povuši aJfon iz Srbije sledeće godine, ili neće?

Mislim da sve zavisi od Telenor-a i Telekom Srbija. Ako se budu ovako ponašali prema kupcima, pašće im prodaja, neće moći da ispoštuju dogovor prodatih uređaja i eto razloga da Apple povuče aJfon, ili neće? Telenor i Telekom Srbija će birati ljude koje će zapošljavati da nama kupcima daju prave informacije (ne ljude koji rade za 20.000 nemaju pojma o robi koju prodaju a čim se ukaže prilika, pljuju svog poslodavca na ovaj način kao što je uradio zaposlen u mt:s), da će biti transparetno kako i kakvi su uslovi koji su nam zagarantovani kao kupcima, naravno prvo treba da nam daju te podatke na uvid, kao pred-ugovor da pročitamo, i ako nam odgovara kupimo uređaj.

Tu je još mnogo pitanja, kada će se pojaviti Srpski prevod za aJfon, App Store Srbija i mnoga druga. Ovo je samo početak borbe malih protiv velikih.

Svako ima pravo na moje mišljenje, a vaše, šta vi mislite?

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)