Moje mišljenje: Kompanija Apple se pretvara u drugi Microsoft

moje mišljenje

Сви они који су прочитали наслов и већ се спремају за паљбу wink по мени и тексту, хајде само прочитајте прво па онда можемо да полемишемо, али ово је ипак само моје (а може да буде и ваше) мишљење.

Пустите ме да вас за почетак подсетим, 7. септембра 2016 године редовна јесења презентација, Епл је представио iPhone 7 (Плус), као и неколико других производа који су се једва могли описати као што је и очекивано. Нови паметни телефони добио је две црне боје и (не нешто импозантну) отпорност на влагу, као и озбиљно узнемирење већине потенцијалних купаца, недостатак класичног аудио излаза.

Епл је прошао свој врхунац, и његова ера се приводио крају – ово је постало јасно дуго пре презентације, iPhone 7 (Плус). Само размислите, када сте задњи пут ухватили себи у мислима "да ли је ово могиће?" у односу на друге произвођаче? Да, последњ пут након iPhone 4/4s нешто тако се у мојој глави није десило.

Apple Watch је задњи адут у рукаву

Apple Watch

Знате, али ово није Ајфон. Да, било је у овој години да је Епл осетио проблеме код пада у продаји, али генерално то су карактеристике за читаво мобилно тржиште телефоније. Разлог је да смо се уморили од смартпфоне уређаја. Доста је, сви личе једни на друге, ништа иновативно, доста је. Главна вест код свих произвођача телефона је камера! Доста је.

iphone
Продаја iPhone – студија КГИ

Задњи адут у рукаву Епла је доказано сат. Компанија доводи занимљиве идеје, које нису радили други произвођачи. Серија 2 има велике исправке, која је елиминисала кључне слабости. Међутим, да ли је то стварно иновативни производ?

То није iPod, iPhone или iPad који је променио наш став да се прилагођавамо електроници и окренуо свет.

iPod, iPhone и iPad – након тога није било ништа

iPod

2001-2010 године. Ових 8-9 година можемо назвати прекретницу у историји не само јабуке, него и читаве електронике у целини. Компанија производи ненормално успешан један производ за другим, они одмах постају продуктивни и за развој других вектора.

23. октобра 2001. године-iPod. Ово није први, али је иновативан MP3 player. Убио је ЦД и друге бескорисне медије и водио нас за руку у нови свет дигиталне музике.

9 јануара 2007 године-iPhone. Експлозивна мешавина – јабука је узела изузетно популаран iPod и додавањем телефона и прегледника, као и екрана направила телефон. Истовремено, многи су били убеђени да компанија неће бити у стању да се одупре Blackberry, Nokia, Motorola и Palm. Данас, данас тих произвођача више нема.

Јануара 27, 2010-iPad. Наравно, таблет, који никада није био толико популаран, као смартпхоне уређај и  врхунац своје продаје има тек 2013 године.
Наравно, јабука и даље прави пуно новца. Али зарађује исто као и Microsoft, а то вам се допада?

Ако те питам за најскупљу компанију на свету, ти ћеш без сумње показати прст у Епл. Да, данас је процена на 700 милијарди долара.
Али, изненадићете се, кад вам кажем да на почетку новог миленијума, Microsoft jе процењен на 900 милијарди. Узимајући у обзир инфлацију, разлика је огромна – и није баш у корист јабуке. Али прошло је скоро 17 година, и компанија и даље стагнира — нешто зарадити, произведе нешто ново. Извини, осим "нешто" немам ништа рећи о њима.

time
Фаза живота сваке успешне компаније

Углавном, бити други Microsoft није тако лоше. Ипак су Бил и Стив били другари. Ово је период стабилности и зрелост али имагинарног. Накрају је срамота да фирма која је тако дуго описала није занимљива ни инвеститорима ни знатижељни умовима, а постаје полако и нама.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 (једини) власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)