Moje mišljenje: Apple ponovo gubi fokus - ovaj put, nema Stiv Džobsa da pomogne

moje mišljenje

Стара година је прошла, скоро, било би лепо да погледамо шта је то револуционарно Епл урадио у протеклих годину дана. Ја мислим ништа, осим нових емоџиа и стикера, ништа што би очекивали од Епла који је Џобс оставио. Ово што је написано у чланку не гледајте као критику некога ко мрзи Епл, него некога ко га воли али указује на недостатке које компанија ради у континуитету од смрти Стива Џобса пре пет година. Ипак је то само моје мишљење.

Епл је био у расулу пре него што се Стив Џобс вратио у компанију да јој помогне да се исчупа.

Упркос успеху компаније у раним 1980-их са Apple II и Macintosh рачунарима Епл је био у великој невољи до 1997. Компанија је константно губила новац. У задњем кварталу 1996. године Еплова продаја је опала за 30% у односу на годину дана раније. Било је једноставно превише производа - Епл је продавао десетак верзија Macintosh али није могао да рекламира разлику у рачунарима, а то су људи једноставно желели да виде.

Укратко, није било фокуса.

"То је лудост", рекао је једном приликом Фил Шилер, виши потпредседник компаније Епл маркетинга који је тада радио за Macromedia, "тона производа, већина њих су срање," тако је написао Walter Isaacson у биографији Стива Џобса.

Повратак Џобса је све то променио.

До септембра 1997. године, Џобс смањује 70% производне линији Епла и извлачи Епл из бочних предузећа као што су штампачи и сервери. "Ви сте бистри људи", рекао је Џобс једној производној групу. "Не би требало да губите време на такве усране производе."

Ова изненадна промена стратегије је на крају спасила Епл, нарочито током тог крхког времена за компанију. У сечи толико производа и пројеката Епл је отпустио више од 3.000 људи, али је спасио биланс компаније. И следећег јануара, Џобс је био у стању да објави први профитабилан квартал компаније.

Повратак Џобса у  Епл је изазвало велики културни преокрет у оквиру компаније: то је значило једно, да остану фокусирани на мали број производа и да те производе исполирају и усаврше.

Џобс и Џони Ив, шеф дизајнерског тима Епла, били су задужени за очување те основне мисије - да остану минималистички - уз обезбеђивање Епл производа, томе су прилагодили и посао и маркетинг све у складу са овом идејом.

Тако настају iPod, iPhone, iPad и са тим производима долази до промене и начина на који људи користе технологију. Епл постаје највећа и највреднија компанија у свету.

Али Џобс умире 2011. године од компликација рака панкреаса, а следећих пет година изгледа као да је Ив све мање и мање присутан у Еплу. Многи већ верују да је Ив једном ногом искорачио кроз врата компаније.

Jobs

Судећи по ономе што је Епл урадио ове године - или циљно или случајно - имамо разлога да бринемо да ће ускоро Епл остати и без Ива.

Данас, Епл продаје својих око 46 модела различитих хардверских производа, од телефона до таблета, сатова, рачунара и шире. Али важније од броја производа је број легитимних жалби о овим производима.

Чини се да у задње време као да нема новог Епл производа који није имун на грешке, озбиљне грешке.

Навешћемо неке примере:

iPhone. Многи власници iPhone 6 и iPhone 6s се жале на слабу тачку која у суштини искључује телефон чак и када има већи проценат батерије. Ово је проблем који се дешава управо сада, а ипак, Епл није схватио прави узрок или у најмању руку није га открио јавности. Епл има програм замене, али он изгледа не покрива све људе који су погођени овим проблемом.

MacBook Pro. Трајање батерије није онолико дуго колико је рекламирано у најновијем моделу. Епл је обећао 10 сати, али многи људи пријављују само седам или осам сати трајања батерије. Такође, нови модел нема слот за СД картицу, нема MagSafe (тако да кабл за напајање није безбедно искључивати ако користите уређај), а кошта и много више него код претходних модела. Купци нису баш сретни због тога.

AirPods. Ради се о бежичним слушалицама, које су у продају кренуле тек прошле недеље, а представљене пре пар месеци и оне коштају $ 130 више него обичне жичане слушалице Епла, поред тога делују ружно а могу и лако да се изгубе.

Apple Watch. Модел друге генерације, објављен у септембру, једва да се разликује од оригинала, прве генерације. Додата му је водо отпорност и ГПС, али ипак је гломазан комад хардвера са ружним интерфејсом који је далеко од интуитивног.

Apple TV. Даљински управљач је грозан. Будући да је тако мали а његов екран осетљив на додир је превише осетљив, даљински тако има тенденцију да; 1) лако изгуби, и 2) рутински код укључивања Епл ТВ почиње да свира случајан садржај. Такође даљински има превише тастера. Изненађујуће је то да је са толико дугмића добио ОК од дизајнерске куће компаније.

Ту је и превелик број адаптера. Најновијем iPhone треба донгле за слушалице. MacBook треба различите адаптере за периферије као што су СД картице, Lightning конектори, и још много тога.

Овде се не ради само о хардверу. Епл-ов софтвер и услуге су остале далеко од жељених - у наставку неки примери:

Siri. Јабука је имала почетну предност у дигиталном помоћнику када је увела Сири на iPhone 4S ексклузивно у 2011. Али, у периоду од пет година Сири су у прашини оставили конкуренти попут Гугле асистента и Амазон Алека, у погледу препознавања  језика, спознаје, као и времена одзива. С обзиром да је Сири у готово сваком Епл производу, надали смо се да ће компанија уложити више напора у прављење Сири да буде бољи слушалац и бољи асистент.

iCloud. Епл је сличну почетну предност имао и у облаку када је Стив Џобс увео ову услугу 2011; па ипак, iCloud је требало "само да ради" - синхронизације докумената и података између рачунара и уређаја - интерфејс је и даље конфузан, архитектура у основи је била непоуздана (изгубио сам многе за мене важне фајлове у прошлости, због синхронизације). iCloud Foto библиотека и iCloud диск су непотребно компликовани и фрустрирајући за коришћење.

Епл музика је и даље у блокади (без обзира на затезање лица раније ове године), али и даље није тако лако открити музичког уметника који вам се можда свиђа. (Спотиф остаје краљ у овој области.)

iTunes је у хаосу. Има превише секција бар по мени.

App Store је у расулу, уопште није забаван за претраживање. Нема персонализације - препоручених апликација заснованих на ономе што сте преузели, само популарне апликације које су преузимане у Еплу.

Пошта, Време, Новости, Новчаник, Здравље, Сат и Календар апликације које нам свима требају, морате признати да има далеко бољих независних алтернатива и то опет води у дуплирање апликација на уређају.

Такође треба напоменути и маркетинг, који је био посебна специјалност компаније. Када је Џобс је био жив Епл је створио неке од највећих огласа у историји рекламирања, као што је "1984 "," Think Different" кампању, као и оглас за iPod. У последње време, Епл-ови огласи су искрено, не тако добри. Морате признати да Епл-ове рекламе из протеклих пет година нису оствиле исти утисак као оне некада.

Можда тренутни производи компаније Епл пате јер је компанија фокусирана на будуће пројекте. Епл наводно ради на паметним наочарима које могу да појачају виртуелну реалност, као и систем само-вожња-аута. Оба пројекта наводно имају "стотине" људи везаних за себе ... и оба су много година далеко од објављивања.

Са друге стране, постоји неколико садашњих Епл производи који се осећају веома запуштени. iTunes очајнички има потребу за ажурирање, и тро-годишњи iMac више не задовољава потребе купаца - то је изненађујуће да Епл није дао овом рачунару чак и мање освежавање. Такође и многи други производи требају полирање.

Још има времена да се ово преокрене

Епл и даље може да реши ове проблеме.

Кључ за решење, је онај када се Џобс вратио у Епл, фокусирати се на одређене пројекте: окупити број текућих пројеката, и добро их прочешљати. То би могло значити да заиста неке мање успешне производе једноставно одбаце, пресеку.

Епл је недавно одлучио да убије своју линију Wi-Fi рутера - што је права штета, јер ја имам један - али то је добар потез, јер је компанија јасно видела да јој треба већи пропусни опсег за друге пројекте. Епл мора да учини више оваквих акција као што је ова.

По неком мом мишљењу, Епл би неке производе требао да одбаци, ако не могу да се поправе, а за неке да нађу начин да их поправе:

MacBook. Епл треба да консолидује MacBook Air и MacBook Pro линије, па ако желите нови лаптоп, изаберете - један лаптоп. Сада је сувише тешко разликовати нормалан MacBook или MacBook Air, нарочито ако поставите једно од омиљених питања Џобса: "Који лаптоп да кажем пријатељима да купе?"

Apple Watch. Продаја скупе верзије Apple Watch је добар начин да се створи узбуђење за нову категорију производа, али сада Apple Watch је више од две године на тржишту и време је да се угаси. Имајући тим дизајнера који проводе време и енергију на једном воч моделу, који не ради ништа другачије од уобичајеног сата, је траћење ресурса. Радије бих видео редизајниран Apple Watch интерфејс или да има много више ствари од основног модела, уместо само исти производа са вишом ценом.

Ауто пројекат Титан. Пре неколико година Тим Кук је наводно дао његовој компанији зелено светло за изградњу електричног аутомобила. Али недавни извештаји говоре да је Епл налетео на многа питања и проблеме у свом пројекту, изгубио неколико кључних људи, и од тада се окреће изградњи само систему за вожњу аутомобила - у суштини софтверу који може да помогне аутомобилу да вози и да се сам крећете.

Адаптери. Недостају ми дани када је Епл за своје производе имао минималистички спектар каблова и адаптера. Молим вас, Епл убите адаптере. Све. Дођите до неких паметних решења. Молимо вас.

На крају чињеница је да Епл данас има много пројеката и много проблеме којима је потребна пажња. Било би мудро за компанију Епл да претресе та питања и реши их - пре него што пређе на нове пројекте.

Ово је моје мишљење, свако има право на моје мишљење. Ово није била критика Епла зато што га мрзим, не напротив волим Епл производе али ово је добронамерна критика једног дугогодишњег корисника Епл производа.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

RedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 (једини) власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)