moje misljenje

   Недвосмислено, Eпл је донео многе промене у high-tech индустрији од 80-тих које су имале утицај на овај сектор, и Kупертино је помогао осмишљавању данашњег света. Мађутим, да ли она сада почива на ловорикама прошлости или је и даље иновативна компанија? Ја ћу изнети овде неко своје (раз)мишљење, а Вас позивам да и ви своје оставите у коментарима.

На ово размишљање ме подстакла изјава Boston Consulting Group (види) који је прогласио Eпл најиновативнијом компанијом у 2015.

Шта је иновација?

Према Википедији,

„Иновација је процес иновације, то јест, континуирано радикално побољшање постојећег.“

   То подразумева да нешто што постоји има константне новине, док радикално значи да то нешто треба да буде на граници могућег неуспеха. Дакле иновација није обавезно стварање нечега из ничега. У преводу то значи ризик, што се не може рећи да Eпл ради од како је компанију преузео Tim Cook. И то је оно што даје данас главни аргумент за слабост компанији из Kупертина.

Ново са старим

   Доста производа је пуштено 2015 од стране Eпл, али да ли су они стварно и иновативни? Apple Watch је уређај који морате признати постоји већ неколико година на тржишту. iPhone 6s или iPhone 6s Plus су и даље смартфонови. iPad Pro, па многи су га окарактерисали као копија Microsoft Surface. Apple TV 4 уређај који само преноси iOS на екран телевизора, a то је виђено и раније.

   Међутим можемо признати да је Eпл ипак иновативан у могућностима технологија и њиховом прибору, који су израђени за њихове производе. Мислим на 3D Touch и оловку. Ипак, Eпл је задржао постојеће системе (додир и оловка) који су знатно еволуирали.

Пре свега корист

   Не може Eпл сваке године да објави iPhone из 2007. сигурно је да се ослања на ловорике док се њихове такозване иновације више ослањају на раст дивиденди. Недвосмислено је да у глобалу (за сада) Eпл остаје компанија која је битна.

На крају моје мишљење, а свако од Вас има право на моје мишљење, Eпл на челу са Tim Cook-ом и није баш иновативна компанија, већ модна компанија која ствара трендове за сутра.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)