moje mišljenje

Упркос чињеници да је овог пролећа Apple представио iPhone SE, који се показао бољим од iPhone8 на свим фронтовима, многи се и даље питају да ли је добро купити iPhone 8 2020. године.

Корисници заиста не могу да разумеју који је модел боље одабрати. На крају, то су уређаји различитих генерација, са различитим карактеристикама и различитим ценама, што значи да нису исти, и очигледно није вредно отписати један у корист другог.

Колико је оправдан овај приступ?

Покушајмо то схватити, јер је за многе одговор на ово питање заиста очигледан.

Прво, да видимо како се iPhone SE 2020 разликује од iPhone-а 8. Старији модел узет је као основа за новији, при чему је произвођач само мало порадио на унутрашњости. Apple је узео iPhone 8, заменио А11 процесор са А13, додао 1 ГБ РАМ-а да би добио 3, извадио отпорнички слој испод екрана, који је одговоран за препознавање 3D Touch и поново прикључио батерију. У ствари батерија у новом производу остала је иста, али са помало приступачнијим прикључком - очигледно, ради практичности демонтаже и поправке.

Али са функционалне тачке гледишта, iPhone SE 2020 је много бољи од iPhone-а 8. Као што се испоставило, процесор А13 Bionic, који је Apple испоручио новом производу, може учинити чуда. Међутим, можда то нису само његове заслуге.

- Квалитет фотографија снимљених камером iPhone SE 2020 током дневног светла је доста ближи резултатима iPhone 11 Pro;

- iPhone SE 2020 подржава портретно снимање, упркос чињеници да је опремљен камером са iPhone 8;

- iPhone SE 2020 подржава функцију процене дубине у 2Д режиму, што вам омогућава да направите мапу дубине чак и готових фотографија и додате им ефекат портрета приликом дигитализације;

- iPhone SE 2020 подржава Wi-Fi 6 технологију, која омогућава стабилнију везу и мало повећање брзине;

- Могућност плаћања путовања бесконтактним картицама, чак и ако се батерија потпуно испразни. У ствари, iPhone 8 има исту функцију, али нисам могао да је не поменем - превише је згодна.

Чини се да је боље купити iPhone SE 2020, јер куповине iPhone-а 8, старог већ 2,5 године, значи да ће се он мање ажурирати. Али није све тако очигледно. Ако кренете од цене, може се испоставити да је „осмица“ јефтинија од новог iPhone SE.

Ипак, ако се окренемо сивим трговцима на мало који продају iPhone SE 2020 за 500€, онда распон цена не изгледа толико озбиљно, имајући у виду да је „осмица“ 450€.

На крају крајева, што се мене тиче, око ова два паметна телефона новина је очигледно у приоритету. Међутим, iPhone SE је веома самосталан паметни телефон без икаквих додатака, који ће вам послужити и добрих 5 година. Па, с обзиром на то да Купертино воли стално да проширује софтверску подршку за своје паметне телефоне, сматрајући их превише изванредним да би их могао оставити на миру, iPhone SE 2020 може бити један од њих и радити још дуже.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима!

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)