Horor: Apple počinje da liči na Nokiu

uskoro

Kompanija mobilnih telefona postala je vodeći brend u svetu šokantnom brzinom, elektrificirana vođstvom harizmatičnog, nemilosrdnog direktora. Nakon toga direktor podnosi ostavku, kompanija nastavlja dalјe da ide jako, dominira u prodaji smartphona i usavršavanju svojih proizvoda. Ali, novom direktoru nedostaju prave vizije i rast prihoda počeo je da pokazuje zabrinjavajuće znakove odugovlačenja. Pod pritiskom Wall Street, siv i oprezan novi direktor iznenada donosi dramatičnu odluku i troši milijarde dolara da stekne novu kompaniju, razbijajući tradiciju izbegavanja velikih akvizicija u giganta. Ova nova akvizicija dogodilo se nakon dugog uspona na Nasdaq.

Ta kompanija mobilnih telefona je Nokia, naravno (mada cela priča jako liči na Apple).

Tim Cook

Nokia je 2007 pokrivala više od 60% globalnog tržišta smart telefona. Ipak, uprkos svojoj strašnoj profitabilnosti i tržišnog udela i dominacije 2007, trulež je već napala iznutra, tako Nokia troši 8 milijardi dolara na sticanje Navteq u jesen 2007, i to je bila velika glupost koja je označila početak dugog i bolnog pada.

Pad skoro niko ne primećuje u jesen 2007. Snaga Nokia brend je tako izuzetna, njegova moć distribucije i profitabilnost tako nepobitna. Niko ne zvoni za opasnost na vrhu. To je bukvalno godina pre nego što je najviše visoko plaćeni profesionalac Wall Street-a shvatio da je Nokia krenula da plovi u zaborav.

 

Sada imamo priču Apple kojoj predstoji 3 milijarde dolara nabavke Beats što nije velika ludost kada je Nokia kupila Navteq. Ali neke sličnosti su upečatlјive. Obe kompanije imale su istoriju velikih akvizicija pre velikog poniranja. Korporacije koje rastu organski često nemaju sposobnosti da apsorbuju i iskoriste značaj nove kupovine.

U oba slučaja, postoji miris panike!

Pad Nokie počeo je sa pojavom iPhone iznenada na AT&T i izaziva medijsku senzaciju. Nokia je znala da nije imala mobilni operativni sistem koji bi mogao da zadovolji funkcionalnost ekrana osetlјivog na dodir. Umesto rešavanje ovog klјučnog problema, Nokia zaokreće i odlučuje da idu na veliki navigacioni softver.

Apple ima problema sa rastom prihoda u tablet podeli, opkolјen sa budžetskim prodavacima. Kompanija gleda u dugoročne gubitke na tržištu smart telefona. Jabuka vidi da iTunes neradi, dok su potrošači fascinirani streaming senzacijom poput Spotify-a i Pandore.

Umesto fiksiranja na iTunes ili rešavanje tablet krize direktno, Apple je odlučio očigledno da uzime put Nokie. Kupovinom Beats nada se da će skrenuti pažnju sa svojih osnovnih izazova.

Naravno, niko u Apple ne može da se pozabavi shvatanjem da kompanija počinje da podseća na Nokiu. Naravno svi mi se nadamo da Apple neće zadessiti sudbina Nokie, mada u prošlosti bilo je velikih padova iz kojeg su ustajali i bivali sve jači. Nadamo se da će se pojaiti neko sličan Jobs-u i ponovo uzdići kompaniju.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


GoranGoran
je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)