Zašto stariji model iPhone-a postaje sporiji?

Da li vam se desilo da je sa izdavanjem novog modela iPhone vaš preko noći zastareo model iznenada postao nepodnošlјivo spor? Ako je tako, niste sami. Britanci iz Business Insider su sproveli zanimlјivu studiju, pod nazivom "fenomen sporog iPhone".

Nakon proučavanja statistike, zaklјučeno je da je broj zahteva za klјučne reči "iPhone je spor" na Google-u raste nekoliko puta i dostiže svoj vrhunac upravo u trenutku kada je izašao novi model smart telefon. Pikovanje vrednosti, prema tabeli, se javlјaju u prvim danima nakon objavlјivanja novog modela, a zatim se postepeno smanjuje broj takvih zahteva.

S jedne strane, ova pojava ima očigledno objašnjenje: sve je relativno, kada postoji novi, pobolјšani model, naravno da strai nema dobre perfomanse. Psihologija - sjajna stvar, pa čak i samo-hipnoza – je strašna sila.

Dakle, u marketingu Apple to rade svesno, svaki put naglašavajući prednosti novog iPhone modela u odnosu na prethodni. Dakle, potrošač u podsvest počinje da veruje da njegov trenutni uređaj radi sporije, čak i ako to u stvari nije tako.

Međutim, postoji još jedan razlog, više trivijalan: činjenica da sa izdavanjem novog modela iPhone, obično javlјa i nova verzija operativnog sistema iOS, koji bi mogla da bude "kočnica" na starijim uređajima. Nije tajna da mnogi korisnici starijih iPhone napominju da nakon ažuriranja na najnoviju verziju iOS uređaji rade sporije.

Šta god da je, ali trenutni model ažuriranja linije proizvoda svake godine, koji može da izdrži Apple, neminovno dovodi do činjenice da naše mašine počinju brže da zastarevaju.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)