Koliko bi iPhone koštao ako bi bio pravlјen u SAD

apple

Међу бројним предизборним обећањима, претпостављени републикански председнички кандидат Доналд Трамп је рекао да ће Епл да почне производњу својих телефона и компјутера у Сједињеним Америчким Државама.

Демократски кандидат Берни Сандерс је такође предложио да Епл треба да неке од својих телефона производи у својој земљи.

Али ниједан од кандидата није расправљало како би таква промена утицати на цену (онако) скупих смарт телефона.

Нова анализа објављена је прошле недеље у MIT Technology Review. Аутор Константин Какаес, нуди два сценарија ако и дође до овога.

Према првом сценарију, Епл ће наставити да делове за своје iPhone увози од својих садашњих глобалних добављача, али ће их склапати у фабрикама САД. То би додало око $ 30 до $ 40 на цену једног iPhone 6с Плус, који се сада продаје за $ 749, чиме је укупан трошак повећан на $ 779 до $ 789.

Према другом сценарију, Епл би и компоненте и склапање радио у САД, које би додатно повећало цену од $ 30 до $ 40 на цену телефона, чиме се укупна цена повећава на $ 809 до $ 849.

Аутор истиче да би било немогуће производити iPhone без сировина. Многи од употребљених материјала који се користе да се направи телефон нису произведене у Сједињеним Америчким Државама. На пример, Кина производи 85 одсто ретких светских алкалних метала, као што је неодимијум, који се користи у мотору која чини да телефон вибрира, и лантана, која се користи у објективу.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

DiggGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 (једини) власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)