Da li ste znali? Apple nije prva kompanija koja prodaje iPhone

iphone

Apple je izmislio imena kao što su iPod i iMac, očigledno je da je prva prodavala uređaje koji nose ta imena. Ali stvari su drugačije kada je u pitanju iPhone – Apple-ov najuspešniji uređaj do sada. Vidite, iPhone postoji mnogo pre nego što je Apple predstavio svoj originalni iPhone 2007. godine, a lјudi ga počeli koristiti za upućivanje poziva i pristup internetu. Kako je to moguće? Pa, pročitajte i saznajte.

Prvi uređaj na svetu koji se zvao iPhone je objavlјen već sada daleke 1998. godine, kompanija sa sedištem u Kaliforniji a pod nazivom InfoGear, i bio je reklamiran kao "Internet Touchscreen Telefon." Očigledno, ovo nije bio smartfon, barem ne na način na koji mi danas opažamo smartphone. InfoGear iPhone je bio desktop telefon kojeg je karakterisao otporni crno-beli ekran osetlјiv na dodir (640 x 480 piksela, olovka uklјučena), QWERTY tastatura na izvlačenje, web i e-mail pristup, 2 MB RAM - dovolјno za "najmanje 200 e-mail adresa." Uređaj je prodavan za malo manje od $ 500, a morali ste da platite posebnu naknadu za pristup internetu, sa početnom cenom od $ 9.95 mesečno (ili $ 19.95 ako želite "neograničeno surfovanje").

Čini se da je InfoGear iPhone bio ispred svog vremena. Nakon redizajniranog modela uvedenog 1999. godine, InfoGear prestao da prodaje iPhone. U ranim 2000-ih, kompaniju je kupila firma Cisco Sistems (trenutno najveća mrežna kompanije u svetu), tako da je ime iPhone i zaštitni znak promenio vlasnika. Počevši 2006. godine, Cisco koristi naziv za VoIP telefon pod nazivom Linksys iPhone. Početkom 2007. godine, Stiv Džobs je te godine na Macworld konvenciji objavi prvi iPhone Apple, a Cisco je tada tužio kompaniju Apple za povrede žiga. Međutim, spor je bio rešen pre nego što se iPhone pojavio na tržištu ( Jun 2007 ). Nisu otkriveni finansijski detalјi o dogovoru, a Apple i Cisco su se složili - zanimlјivo - da oboje imaju pravo da koriste ime iPhone. Kao što verovatno znate, nismo videli nijedan Cisco iPhonea od tada. I, najverovatnije, nikada nećemo: iPhone je nesumnjivo Apple proizvod sada.

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
O Autoru...

Autor Svemir Sarčević

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)