Promene koje su se dogodile na iPhone za prvih 9 godina

iphone all

Најбољи пример еволуције Епла може се пратити на променама које су се десиле на iPhone током 9 година колико се налази на тржишту. Током првих девет година наш омиљени смартфон је прошао кроз низ заиста грандиозних иновација које утичу не само у индустрији, него и на нашу перцепцију стварности. Добро или лоше?

Дисплеј

Прва ствар која ми пада на памет када је питање "Шта се променило у iPhone?», наравно, то је величина његовог екрана. Осим тога, од 2007. године дијагонала се мења два пута – и то нагоре, са изузетком у облику iPhone SE. У исто време поред величине екрана је повећан и број тачака по инчу – и то такође два пута. Пионир је iPhone 4 који је добио Ретина дисплеј, уведен 2010. године, а његов наследник - iPhone 6 Plus је , дебитовао је пре мање од две године.

Камера

Да не помињемо камеру на листи трансформација. Од друге генерације iPhone, оригиналног модела  iPhone 2Г, који није био у стању да снима видео, нуди власницима ексклузивне фотографије у резолуцији од 2 мегапиксела на iPhone 3G до iPhone 6s Plus са сензором од 12 мегапиксела, оптичком стабилизацијом слике и АФ праћењ. Међутим, чак и iPhone 4Ѕ у време његовог ослобађања, чини веома добре снимке.

Трошкови

Мало се шта променило у међувремену у односу на цену оригиналног iPhone, који је био доступан у верзијама са 4, 8 и касније 16ГБ интерне меморије, у Сједињеним Америчким Државама, где је цена варилала од 499 до 599 долара, респективно зар не. Данас се "старац" у затвореној амбалажи може купити само од колекционара или страних продаваца на eBay.

Боја

Први iPhone, који је објављен још 2007. године, није могао да се похвали обиљем боја. Он је задовољавао његов господар другим, далеко вишим ствари као што је невероватно брз интерфејс и лепо алуминијумско кућиште. iPhone 3G је први смарт телефон компаније, који је добио две боје, које се не мењају током дугих четири године. Златни iPhone 5s и розе златни iPhone 6ѕ појавили су се много касније и на њих је гледано као одступање од традиције компаније.

Дизајн

Разговор о дизајну који је био најуспешнији, по мом мишљењу, мислим да је непотребан. Разлог је веома једноставан. Пластика тежи да пуца. Стакло - да пукне, поликарбонат – да се огребе. И алуминијум има проблем - Бенд. Зато верујем да утврдити који од iPhone-а је био најуспешнији дизајну није могуће, бар за сада.

iОЅ

Познат пре свега као iPhoneОС, мобилни оперативни системи из Епл је претрпео више измена него било који смартпхоне заједно. Од првог интерфејса са сјајним иконама, одличне iBooks полице са правим књигама и скоро изненађујуће глатког интерфејса су неповратно изгубљени у 2013. години. Уместо овог сјаја не мање лепог, али потпуно новог осмишљен iOS 7, дао је систему лакоћу коју никад није имао.

 

А шта ви мислите, која иновација је најважнија? Учествујте у коментарима.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

DiggGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 (једини) власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)