iMessage ipak prati svoje korisnike?

imessage

Da li treba sumnjati u integritet izjava Tim Cook i njegovog tima, da Epl nema načina da na svojim serverima prati svoje korisnike i prikuplja podatke o njima. Setite se slučaja San Bernardino.

Međutim izgleda da Tim Cook nije govorio istinu. U prilog ovoj teoriji ide i otkrivena funkcija u iMessage koja prikuplja informacije o korisniku i njegovim kontaktima.

Usluga navodno ne čita vaše poruke i ne prenosi ih trećim stranama, i istovremeno zadržava poverljivost sadržaja pomoću posebnog šifrovanja. Umesto toga, iMessage prikuplja informacije o vremenu i datumu razgovora sa sagovornikom, kao i informacije o njegovom broju telefona i IP adrese. Zašto ovo napominjemo, pa u ne dalekoj prošlosti, Epl je tvrdio da ne prati svoje klijente. Novi stav je da ipak neke informacije prenosi organima zakona.

„U nekim slučajevima možemo pružiti podatke koji su uskladišteni na našim serverima o klijentu, aplikacijama koje koristi“,

— citira predstavnik kompanije Epl za The Verge.

„ – Mi blisko sarađujemo sa agencijama za sprovođenje zakona i trudimo se da im pružimo svu moguću pomoć, međutim informacije na serverima ne nose u sebi sadržaj prepiske i ne mogu se koristiti da bi se dokazala komunikacije [između korisnika]“.

Apple-iMessage

Potvrdu saradnje Epl-a i federalnih vlasti nalazi se u dokumentu iznad, koji su dobili novinari iz pouzdanih izvora. Dokument opisuje karakteristike funkcionisanja koji su instalirani i sačuvani na serveru i, po svoj prilici, namenjen je za članove bezbednosnih službi.

izvor materijal The Verge

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...

Autor Svemir Sarčević

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)