iOS prati korisnike više nego Android

cyber

Стручњаци за безбедност извршили су упоредну анализу различитих мобилних уређаја.

Током тестирања, истраживачи су користили податке из предузећа и платформи заснованих на облаку (cloud). То се огледало кроз испуњавање неких наредбу од 45 милиона операција.

Најпопуларнији мета подаци су: гео позиција, ИМЕИ и други уређаји.

Од 20 милиона трансакција који су прошли кроз Андроид, 0,3% везано је за цурење. 58% од њих - ИМЕИ, МАК-адреса и ИМСИ, информације о СИМ-картици и произвођачу уређаја. 39.9% - локација, која укључује тачне координате корисника. Остатак - лични подаци. Важно је напоменути да је највећи део ових функција прошао кроз саму примену оперативног система.

У иОС-у иста бројка је већа - 26 милиона кроз пословање 0.5% је имало различита цурења. Од овог износа, 72,3% је информација о уређају, 27.5% - локација и 0,2% - лични подаци.

Потенцијал за дугорочне претњи

„Ови статистички подаци показују да значајне количине личних података процуре једноставним додиром у саобраћају сваке организације; Само у нашем облаку смо видели скоро 200.000 примере таквих цурења“, - кажу стручњаци.

Хардверски идентификатор као што су МАК, ГСМ ИМЕИ, ИМСИ и УДИД су глобално јединствени и не мењају се током трајања уређаја, прикупљање тих личних карата дозвољава оба вида праћење и физичка и  софтверска. Ови идентификатори могу бити искоришћене за низ напада; на пример, напад ГСМ где нападач прво мора знати ИМЕИ жртве, даљински СМС-дос напад или даљински путем СИМ картице.

Тачна локација било које особе је веома драгоцена у овом глобалном добу, где се врши много шпијунирања; такве информације могу довести до масовно циљаних напада. Бројеви телефона и е-маил адресе су најбржи начин да дођете до било ког појединца, и могу да се ускладе за спамовање и нападе.

Не рачунајте на програмере да ће вас они заштитити, 50 одсто оних који развијају апликације за мобилне уређаје уопште не издвајају буџет за тестирање сигурносних пропуста.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј га или га подели са пријатељима! 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 (једини) власник (уредник) истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)