Odličan argument zašto treba da instalirate iOS 11

ios11

Ako vašem iPhone ili iPad stalno ponestaje prostora, bićete zadovolјni upravo jednim od aduta koje ima novi iOS 11. Jabuka je dodala u svoj operativni sistemu veoma efikasnu tehnologiju kompresije koji će uštedeti i do 50% slobodne memorije na uređaju.

Novi video kodek, gde postoji visok stepen kompresije održavajući visok nivo kvaliteta, zove se HEVC (poznatiji kao H.265). Apple je ovaj kodek već ranije koristili prilikom pozivanja na FaceTime. Još jedna inovacija je HEIF format koji slike obrađene uz pomoć HEVC.

U svim ovim skraćenica je lako zbuniti se, pa hajdemo odmah na stvar. Ako je fotografija u poznatom formatu JPG, na primer veličine 2 megabajta, slika u HEIC formatu ima - samo 1.2 megabajta. Isto je i sa video zapisom - od veličine fajla recimo 61,2 MB sa kodecima H.264, sa movim H.265 ima će manje 50% u formatu HEVC, piše list PetaPixel.

Tako se kvaliteti slike ne razlikuju, dok je ušteda prostora na uređaju značajna. Čini se da je sada broj onih koji žele da se nadograde na iOS 11 značajno povećan. wink

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...

Autor Svemir Sarčević

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)