Apple potvrdio da je izvorni kod iOS 9 objavljen na internetu

ios9

Изворни код за iBoot, кључну компоненту оперативног система iPhone-а, јуче је постављен на GitHub, што је довело до забринутости да би хакери и истраживачи сигурности могли ископати код за проналажење рањивости у iOS-у.

У изјави која је објављена Епл је потврдио аутентичност кода, али је истакао да је то за iOS 9, трогодишњи оперативни систем који је замењен са iOS 11 и користи се само на малом броју уређаја.

" Стари изворни код од пре три године изгледа да је процурео, али дизајнирање сигурности наших производа не зависи од тајности нашег изворног кода. Постоји много слојева хардверске и софтверске заштите уграђене у наше производе, а ми увек охрабрујемо клијенте да ажурирају најновија издања софтвера како би имали користи од најновије заштите. "

На основу података са Еплове странице за подршку програмера, iOS 11 је инсталиран на 65 посто уређаја, iOS 10 је инсталиран на 28 посто уређаја, а раније верзије iOS-а, као што је iOS 9, инсталиране су на само седам посто уређаји.

Осим што је признаtо да је цурење садржало прави изворни код, Епл је такође послао обавештење о одузимању ДМЦА-а на GitHub, чиме је успешно код уклоњен са сајта.

Подаци који су дељени на GitHub-у били су непотпуни, тако да iBoot код није био у стању да се сакупи, али је укључивао директоријум докумената који је понудио додатне информације релевантне за iBoot, а у комбинацији, уношење података може олакшати лоцирање рањивости створити нове џаилбреакове.

Међутим, просечни корисници не би требали бити забринути због цурења, пошто Епл има много слојева заштите, на пример као што је Secure Enclave, и не ослања се само на тајност изворног кода као начин да корисници буду сигурни.

У ствари оно што све нас интересује је, како је до овога дошло, да ли то значи да Епл није више тако сигуран као што тврди, надамо се да ће испливати још неке информације како је до овог пропуста у Еплу дошло.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

DiggGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)