Sud smatra da je legitimno popraviti iPhone sa rezervnim delovima treće strane

Apple Sud

Apple je podneo tužbu protiv Henrika Huzebjua, vlasnika radionice u Norveškoj, sa zahtevom da prestane da pruža usluge korišćenjem falsifikovanih komponenti i da nadoknadi štetu nanetu kompaniji. Razlog za postupak bilo je zadržavanje na carini iz Kine serija ekrana za iPhone 6 i 6s, koje je Henrik planirao da koristi u servisu za popravke.

Na suđenju Huzebju nije priznao svoju krivicu, naglašavajući da postupci kompanije Apple lišavaju potrošača prava izbora i potkopavanje osnove konkurencije. Sud, nakon što je saslušao stranke, odlučio je da odbaci tužbu kompanije Apple, odbijajući da sprovede sankcije okrivlјenom i povraćaj naknade za materijalnu štetu zbog nedostatka tog prava.

Naravno, Huzebiovo iskustvo ne može biti 100% dokaz da će biti bilo kakvih promena u Apple-ovoj politici, ali to je lakmus test senzitivnosti koji prevladava u društvu. Potrošači se snažno suprotstavlјaju monopolu kompanija na popravci brendirane opreme, jer se to u velikoj meri odražava na cene za slične usluge.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ili podeli sa prijateljima! 

Google BookmarksRedditRSS FeedPinterest
O Autoru...

Autor Svemir Sarčević

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)