Koliko Apple zaradi na svakom prodatom iPhone-u

иПхоне

Упркос порасту малопродајних цена водећих iPhone модела, које су се догодиле посљедњих година, што је довело до негодовања потрошача, Apple-ов приход од продаје сваког уређаја не само да се није повећао, него обрнуто - смањио се у поређењу са временом од пре 8-10 година. То доказује упоредни графикон аналитичара компаније TechInsights, који укључује податке о маргинама свих паметних телефона компаније Apple који су се икада појавили на тржишту.

Графикон показује да је Apple највише прихода остварио код продаје iPhone 3GS-а у данима када је Стив Џобс био на челу компаније. Међутим, пошто су нове технологије као што је Ретина дисплеј уведен у брендиране паметне телефоне, маргине су почеле да падају, достигавши минимум са iPhone SE. Он је био онај који је, супротно популарности код купаца, био најнеповољнији уређај за компанију, донео је малу зараду у односу на остале моделе (само 53%).

TechInsights

Најпрофитабилнији и непрофитабилан iPhone

Сада, према TechInsights графици, Apple приход од свих продатих iPhone-а износи 60%, што је и даље мање од рекорда који је поставио iPhone 3GS са 74%. Истина, графикон не узима у обзир податке о продаји за верзију iPhone XS Маx са капацитетом од 512 ГБ. Ова модел доноси произвођачу 350 долара у поређењу са основном верзијом уз додатну меморијску цену од 70 долара.

Велики део трошкова које Apple мора да сноси приликом дизајнирања нових паметних телефона односе се на истраживање и тестирање нових технологија. И ово није нека невидљива ставка расхода која се не може пратити. Рецимо, на пример, приказ iPhone XS Маx који је препознат као најбољи на тржишту или рецимо Face ID за препознавање лица, који чак и након више од годину дана још увек нема конкурената.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)