Kada će se AirPower pojaviti?

AirPower

Na septembarskoj prezentaciji prošle godine, zajedno sa vodećim pametnim telefonima, Apple je predstavio AirPower bežično punjenje. Pretpostavlјalo se da će proizvod biti pušten tokom 2018. godine, ali to se nije dogodilo. Štaviše, Apple je sa svoje lokacije uklonio bilo kakvo pominjanje AirPower-a, što može ukazati na to da je kompanija konačno napustila ovaj ambiciozan projekat. Ali nije, zar ne?

Tokom godine, insajderi su delili informacije o sudbini projekta AirPower. Praktično sva curenja ukazuju na to da Apple bežična stanica ima veliki broj nedostataka u dizajnu, a ako treba da ide u masovnu proizvodnju moraju se rešiti ovi problemi. U ovom trenutku postoje tri glavne mane:

- Prekomerno pregrevanje. Zbog prirode bežične platforme, AirPower se može pregrijati, sve do potpunog zaustavlјanja procesa punjenja.

- Problemi sa softverom. Pretpostavlјa se da će AirPower raditi na specijalnoj verziji iOS-a. Međutim, inženjeri kompanije su se suočili s brojnim poteškoćama prilikom prilagođavanja sistema. Ispostavilo se da proces uparivanja ne funkcioniše uvek ispravno, a programeri još nisu postigli koordinirani rad ovog mehanizma.

- Složenost dizajna. Tehnički, AirPower se pokazao mnogo komplikovanijim od konvencionalnih induktivnih Qi standardnih opterećenja. Kako bi se osiguralo da se energija isporučuje na celoj površini platforme i za svaki tip uređaja, Apple inženjeri su morali da plasiraju komponente i senzore različitih veličina na matičnu ploču AirPower-a, što se pokazalo kao pretežak zadatak zbog svoje male veličine.

Činjenica da Apple nije zamrzao projekat AirPower barem ukazuje da zajedno sa najnovijim pametnim telefonima, postoji i dokumentacija u kojoj se pominje bežična platforma. Najverovatnije je rad na projektu otišao u završnu fazu i vrlo brzo možemo da očekujemo ovaj proizvod na policama prodavnica. Prema prognozama autoritativnog analitičara Ming Či-Kua, to će se dogoditi početkom prvog kvartala 2019. godine.

 

RedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It