Šta može Apple da uradi ako se nastavi pad prodaje iPhone-a

Apple

   Многи (не)верују да ће пад Apple-овог прихода од продаје iPhone-а на крају довести до тога да компанија напусти развој паметних телефона, а затим преоријентише своје услуге. Ова верзија изгледа разумно, посебно зато што је у прошлости компанија већ искусила сличне трансформације. Али, према аналитичарима RBC Capital Market-а, све се може десити управо супротно. Стручњаци верују да ће пад потражње за iPhone-ом довести до пада интересовања за брендиране услуге компаније, и на тај начин успорити раст прихода.

   Први разлог, према аналитичарима RBC Capital Market-а је да ће успоравање раста прихода Apple-а од продаје услуга бити последица пада потражње за iPhone-ом као што је услуга AppleCаре-а. Ради се о програму додатног осигурања, који подразумева замену уређаја у случају оштећења која нису покривена гаранцијом. У САД-у, Европи и многим другим земљама, AppleCаре је веома популаран, али постоји ризик да се изгуби као резултат пада интересовања за нове паметне телефоне компаније.

   Други разлог који би могао да доведе до пада прихода компаније Apple у услугама је раст бојкота програмера. Као што је постало познато прошле недеље, Netflix је уклонио опцију из iOS апликације за могућност претплате. На тај начин видео сервис покушава да избегне плаћање 30 процената трошкова које Apple наплаћује за сваку трансакцију која се обавља преко iTunes-а или App Store-а. Према аналитичарима, за 2019. годину, Купертино ће добити само пола милијарде долара од Netflixа.

   Али то није све. Чудно је, по мом мишљењу, да су аналитичари заборавили на изузетно јаку везу између Apple-ових хардверских производа и његових услуга. Пошто су власнички уређаји компаније врата за велику већину корисника iTunes Store , App Store, iCloud и Apple Music, успоравање њиховог раста ће такође довести до пада прихода компаније Apple од продаје претплате. Чак и публика Смарт ТВ-а, која има приступ iTunes-у и Android-у, који се такође може претплатити на Apple Music, тешко може компезовати одлазак публике.

У том смислу, немогуће је не поменути да је iPhone тај који покреће многе производе компаније. Apple Watch и AirPods, немају никаквог смисла без iPhone-а.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

RedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)