Jonathan Ive: Ja živim dve godine u budućnosti

jonathan-ive

Развој iPhone-а, iPad-а чак AirPod-а захтева од њиховог креатора да имају дубоко разумевање о томе које ће технологије бити тражене у будућности. Уосталом, да би се створио напредан производ, једна година ће бити очигледно недовољна, што значи да треба да узмете у обзир све промене које ће се десити на тржишту у наредних годину или две, тако да се нови производ не испостави архаичним чак и пре његовог изласка. Према Jonathanu Ive-у, ова изјава је веома блиска стварности, јер он себи једноставно не може приуштити да живи у садашњости.

Да би дизајнирао уређај, чији ће дизајн бити релевантан у време издавања и остати такав још неколико година, морао сам живети две године испред свих осталих. Међутим, понекад су његове идеје испред времена за много, много година, признаје дизајнер. Чињеница је да су они толико продорни да превазилазе постојеће технологије које би им омогућиле да се имплементирају. Дошло је до чињенице да неке идеје чак и не досежу фазу израде прототипа, да не спомињемо комерцијалну имплементацију.

Како се Apple уређаји креирају

 

Живети у будућности значи издржати, каже Иве. Веома је важно да будете у стању да сачекате да технологија достигне такав ниво развоја да би омогућила да створи оно што је замишљено пре неколико година. Понекад не траје ни једна ни две године, већ десет година или чак и више. На пример, то је био случај са iPhone-ом, чија се идеја појавила много година пре његовог изласка. Да, и морам признати, то се догађа са готово свим Apple производима, наговестио је Ив.

Уопштено, нагласио је дизајнер, рад на било ком производу не заснива се само на узимању оловке и почињања цртања изгледа, него како развој напредује, уређује његове појединачне елементе. По правилу, рад започиње проучавањем материјала који ће бити основа за будуће иновације.

„Стално побољшавамо постојеће материјале које користимо, као што су стакло и алуминијум. Поред тога, развијамо нове материјале који ће у будућности пронаћи специфичне апликације. Могу да кажем да је највећи део дизајнерског рада да се најбоље разуме материјал са којим радите ”, резимирао је Ив.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)