Jony Ive napušta Apple krajem godine, akcije kompanije već pale

Apple

Apple је данас објавио да ће Сир Џон Ајв, Apple-ов главни дизајнер, отићи из компаније касније ове године да би оформио независну дизајнерску компанију која ће Apple-а сврстати међу своје примарне клијенте.

„Џони је јединствена фигура у свету дизајна и његова улога у Apple-овом препороду не може бити процењена, од револуционарног iMac-а из 1998. до iPhone-а и без преседана Apple Парк-а, где је недавно оставио много енергије и бриге.“ рекао је Тим Кук, Apple ЦЕО. „Apple ће и даље имати користи од Џонијевих талената радећи директно с њим на ексклузивним пројектима и кроз текући рад бриљантног и страственог дизајнерског тима који је Џон изградио. Након толико година блиске сарадње, сретна сам што се наш однос наставља развијати и радујем се раду са Џонијем дуго у будућности. “

 „Након скоро 30 година и безброј пројеката, највише сам поносан на дугогодишњи рад који смо урадили на стварању дизајнерског тима, процеса и културе у Apple-у. Данас је јачи, живљи и талентованији него у било ком претходном времену Apple-ове историје “, каже Ајв. „Тим ће сигурно напредовати под одличним вођством Еванса, Алана и Џефа, који су били међу мојим најближим сарадницима. Имам највеће поверење у моје колеге дизајнере у Apple-у, који су и даље моји најближи пријатељи, и радујем се што ћу радити с њима још много година. “

Међутим инвеститори нису баш поверовали овој причи у целости. Након ове вести о одласку Сир Џона Ајва, акције Apple су пале за 0,87 одсто, а то значи да је тржишна вредности компаније смањена за осам милијарди долара, преноси Бизнис Инсајдер.

Време које долази показаће нам да ли ће бити неких нових, радикалних измена у досадашњем дизајну Apple производа, као и да ли ће вредност компаније почети да опада. Они који нас прате знају да смо писали да је овакав начин пословања компаније Apple неодржив и да ће нешто морати да се мења, да ли ће долазак младих људи то учинити, остаје да видимо.

Чекамо ваше коментаре и мишљења испод вести.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)