Nova opcija u iOS 13, pametno punjenje baterije. Kako radi?

ios13

iOS 13 се с правом може назвати једним од најзанимљивијих издања у посљедње време: корисници су коначно добили на располагању тамни мод,  пуноправни манаџер преузимања за Сафари,  па чак и  Свип тастатуру. Али постоје и друге, једнако важне иновације. Једна од ових иновација је нови "паметни" начин пуњења iPhone-а.

Apple-ови програмери су додали карактеристику ОС-у, која се зове Оптимизовано пуњење батерије. Ову опцију можете пронаћи и активирати у менију „Поставке“ - „Статус батерије“. Али како тачно функционише ова функција?

Нови начин пуњења, пре свега, дизајниран је да повећа век трајања уграђене батерије iPhone уређаја. Много фактора утиче на животни циклус батерије. Да би одржао максимални капацитет, Apple користи традиционалну и конвенционалну шему пуњења 80/20 на свим својим уређајима.

Литијум-јонска батерија компаније Apple напуњена је до 80% брзим начином пуњења, а затим се пребацује на спорији начин рада са ниским напоном струје. Време потребно за пуњење батерије до 80% зависи од типа вашег уређаја и његових подешавања. Ако температура батерије прелази препоручене вредности, максимални ниво напуњености може се програмски ограничити на 80%. Захваљујући овом комбинованом процесу, ваш уређај ће поново бити спреман за рад без непотребног одлагања. 0-80% - процес пуњења при високој струји. 80-100% - пуњење споро „капљањем“.

У iOS 13, овај механизам је прошао кроз побољшања. Оперативни систем је у стању да анализира када особа обично пуни паметни телефон. Користећи алгоритам, ОС интелигентно подешава брзину пуњења на основу дневних навика корисника.

Хајде да наведемо једноставан пример: корисник стави паметни телефон на пуњење ноћу, на пример, у 23:00. до 3:00, паметни телефон је потпуно напуњен (користећи традиционалну шему 80/20). Током остатка ноћи, одржава се 100%.

Све би било у реду ако не би било једно велико, АЛИ: литијум-јонске батерије се брже деградирају уз константан рад при максималном пуњењу.

Из истог разлога, Apple саветује да напуните iPhone само за 50%, ако нико дуго не користи паметни телефон.

У iOS 13, исти сценарио изгледа другачије: корисник ставља iPhone на пуњење ноћу у 23:00. Смартфон се брзо напуни до 80%, а преосталих 20% постепено ће доћи до тачке када корисник обично скида iPhone са пуњача (нпр. У 7:00). Ове мере ће минимизирати деградацију батерија.

Временом ће се оперативни систем аутоматски прилагодити навикама корисника и моћи ће израчунати тачно време завршетка пуњења. На екрану ће се приказати одговарајуће обавештење.

Свако може да тестира режим пуњења - под условом да има iPhone са iOS 13. Али треба имати у виду да ће ефекат рада бити приметан тек након неколико потпуних циклуса пуњења и пражњења.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)