Apple više nije najbogatija kompanija na svetu

Apple

Apple је донедавно имао више новца него било која друга компанија на свету. Било је много фактора за нагомилавање огромних количина новца - велика цена гаџета при релативно ниским трошковима производње и лидерство на тржишту неколико деценија, компетентна маркетиншка политика и тако даље.

Међутим, упркос свему томе, титула најбогатије компаније прешла је у руке Alphabet. Да, то је онај који је власник гиганта за претрагу Google, заузврат је и родитељ Андроида - главног конкурента iOS-а на тржишту.

Alphabet  има резерву од 117 милијарди долара. Apple има „само“ 102 милијарди долара, преноси Financial Times. Међутим, 2017. години, Купертиновци су имали новца у износу од 163 милијарди долара. У протекле две године, уштеда се значајно смањила, јер је новац одлазио у истраживања и развој нових пројеката.

Али у томе нема ништа лоше. Раније су инвеститори критиковали Apple због превелике акумулације новца. Чињеница је да акционари обично не виде много смисла у скупљању "мртвог" новца на банковним рачунима. Уместо тога, они су много више заинтересовани да свој новац врате уз зараду. Улагања у развој нових производа обећавају велике профите у будућности, тако да смањење резерви поздрављају само инвеститори компаније.

Искусни финансијери такође сматрају да је нагомилавање великих резерви на корпоративним рачунима негативан, а не позитиван фактор.

С обзиром на то, погрешно је рећи да Alphabet побеђује, а Apple губи.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)