Apple zabranjuje promenu iPhone baterija od strane trećih lica (servisa)

Baterija

Када покушате да замене батерију у новијем „iPhone-у“ у неком другом сервису, корисници се суочавају са блокирањем одређених функција. Да би то постигао, Apple је у своје гаџете инсталирао посебан софтвер, осмишљен да се носи са „сивим“ сервисима, радионицама.

Порука је да на iPhone-у треба да буду инсталиране само оригиналне батерије, а с тиме се могу бавити само стручњаци из овлашћених сервисних центара.

Када се замењује извор напајања изван службеног Apple сервисног центра, информације о стању батерије су блокиране - није могуће сазнати колико још „живота“ остаје у њој. Поред тога, појављује се упозорење да батерија није оригинална (чак и ако јесте) и хитно је треба заменити. Нема разлике да ли користите нову батерију компаније Apple или неког другог произвођача - ако сте користили услуге неовлашћеног сервиса, изгуби ћете прилику да надгледате стање батерије.

Стручњаци компаније iFixit спровели су експеримент покушавајући сами да промене извор напајања у iPhone XS . Као резултат тога, iOS заиста није могао утврдити оригиналност дела и искључио је податке о тренутним вредностима капацитета батерије, захтевајући његову хитну замену. Штавише, ова „карактеристика“ делује и на iOS 12 и бета верзији iOS 13.

Battery-health

Јутубер Џастин у свом видеу The Art of Repair известио је да је овај проблем релевантан само за најновије iPhone уређаје, наиме iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max.

Очигледно, сви будући Apple-ови паметни телефони биће заштићени од сивих радионица на тако једноставан софтверски начин.

Према Џастину, посебан микроконтролер компаније Texas Instruments одговоран је за проверу аутентичности батерије. Причвршћен је у извор напајања и садржи посебан кључ са подацима о капацитету, радној температури и процењеном трајању „века“ батерије. Сваком заменом у Apple сервису, подаци за аутентификацију поново се повезују са „iPhone-ом“. Кључ је само за Apple и њихове сервисне службе.

Стручњаци су сигурни да је могуће уклонити микроконтролер са старе батерије на iPhone-у и пребацити га на нови, чиме се заобилази Apple-ова софтверска брава, али ово је прилично опасан и дуготрајан процес.

У сваком случају, осим недостатка информација о стању батерије и поруке да је хитно треба заменити, корисници се не сусрећу са никаквим другим непријатностима након замене батерије у неовлашћеном сервису. Нова батерија ће радити савршено, баш као да је замењена у Apple-овом сервису.

Подсећамо вас да је већина апликација које одређују стање напајања престала исправно радити још од тренутка када је iOS 10 - Apple забранио свим програмима трећих произвођача приступ подацима о здрављу батерије. Међутим, можете се заобићи и овом методом - само преузмите coconutBattery или сличну апликацију на Мак рачунару, повежите свој паметни телефон и сазнајте колико ће дуго трајати батерија.

Тренд повећања заштите „iPhone-а“ од „сивих“ сервисних центара зацртан је у 2016. години. Тада су се власници iPhone-а који су се обратили неовлашћеним радионицама ради замене Touch ID сензора наишли на грешку Error 53, која гаџет претвара у „циглу“. Чињеница је да је Touch ID сензор такође имао сличан микроконтролер који га повезује са матичном плочом уређаја - било каква сметња од треће стране одмах је пореметила уређај.

Мрежа је одмах покренула полемику око тога да ли је Apple у праву или не. Неки власници iPhone-а оптужују Apple за кршење њихових права, тврдећи да након куповине уређаја то постаје њихово власништво и да могу слободно бирати где и како их поправити. Други су мишљења да Apple иду у правом смеру, штитећи своје купце од непотребних проблема и спречавајући могућу озбиљнију штету на iPhone-има.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)