Apple potvrdio nagradu od milion dolara svima koji mogu da hakuju iPhone

 CyberSecurity

Укупни, да тако кажем, фонд за потенцијалне хакере достигао је милион долара, што је највећи износ у целој историји бренда.

Програм за претраживање рањивости iOS Security Search Device покренут је прошле јесени са стартним фондом од 200 хиљада УСД. Али у њему су могли да учествују само они људи који су добили лични позив од Apple-а. Сада свако ко може доказати да је могао да хакује iPhone може постати сретан добитник награде.

Између осталог, Forbes је рекао да се овај програм проширује на асортиман производа Mac-a, watchOS и Apple TV. То је најављено на конференцији Black Hat, која је одржана у Лас Вегасу, на којој су говорили представници Apple-а и корпорација у области безбедности оперативног система.

Што се тиче додатних услова, бренд планира да учесницима програма за тражење рањивости даје посебне паметне телефоне „намењене програмерима“, који ће им омогућити да дубље уђу у iOS оперативни систем. На таквом паметном телефону, на пример, можете да зауставите процесор и посматрате шта се дешава са телефоном.

Шта ће још платити?

Фонд  iOS Security Search Device нуди додатну уплату, поред стандардних милион долара за хаковање карнела оперативног система. Додатних 500.000 долара биће додељено онима који могу да нађу „мрежни напад који не захтева интеракцију корисника“. Такође, 50% бонуса за хакере који могу да пронађу слабости у софтверу пре него што буду пуштени.

Apple повећава те награде у погледу све профитабилнијег приватног тржишта на којем хакери продају исте информације владама за огромне износе. На пример, софтвер за хаковање WhatsApp продат је за 1,5 милиона долара. Наравно, такве се технологије не појављују на тржишту сваког дана, али неколико верзија софтвера може се продати годишње. Стога је корпорација одлучила повећати износ накнаде како би се некако надметала са другим понудама.

Према статистичким подацима, од 2016. откривено је више од 50 озбиљних грешака у раду iOS-а који могу довести до озбиљних проблема. А то, наравно, није цела листа могућих рањивости које хакери могу користити у своје сврхе.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)