Apple objasnio zašto "zaključava" baterije zamenjene u neovlašćenim servisima

Apple

Као одговор на наводе о кршењу права и ограничавању слободе избора за власнике iPhone-а у вези са забраном замене извора напајања у трећим сервисним центрима, Apple је рекао да су овај корак предузели намерно, јер је главни приоритет компаније брига за безбедност својих корисника.

„ Бринемо о сигурности наших купаца и желимо да будемо сигурни да се свака замена батерије одвија правилно. Само у САД-у постоји око 1800 овлашћених Apple-ових радионица, тако да скоро сви могу добити приступ квалитетној услузи.

Заиста, прошле године су наши паметни телефони научили да препознају где је батерија инсталирана - у сервисном центру компаније или не. На тај начин штитимо кориснике iPhone-а од оштећених или неправилно инсталираних извора напајања. Међутим, једина непријатност је недостатак информација о батерији у случају неовлашћених поправки, а то не утиче на рад самог уређаја . “

Раније смо, позивајући се на ауторитативну публикацију The Verge, написали да када покушате да замените батерију у iPhone XS , XS Max и XR изван Apple-ових маркираних центара на екрану уређаја у одељку „батерија“ појављује се натпис о хитној потреби замене батерије. Поред тога, губе се информације о максималном капацитету извора напајања. Тако нећете моћи да сазнате када ће бити потребна следећа замена.

Штавише, чак су се и они који су инсталирали потпуно нову оригиналну батерију компаније Apple приметили такав проблем. Ако желите да све функционише како треба морате замену урадити у неком овлашћеном сервису.

Чињеница је да је на батерију инсталиран посебан микроконтролер, који садржи посебан одељак са подацима о капацитету, температури и потенцијалном трајању батерије. Када се батерија замени, подаци за аутентификацију поново се повезују са iPhone-ом, али само овлашћени центри имају кључ да то ураде.

Наравно, нису сви задовољни таквим Apple-овом политиком.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)