Postalo je poznato koje će uređaje Apple nadograditi na iOS 14

iOS14

Apple се с правом може сматрати лидером на тржишту мобилних уређаја по трајању подршке, нудећи ажурирања софтвера 4-5 година. Компанија намерно покушава објавити ажурирања својих уређаја што је дуже могуће, јер то не само да повећава лојалност корисника, већ и осигурава њихову заштиту од свих врста експлоатације и других злих духова, а да не спомињемо чињеницу да се такође продужава релевантност уређаја. Прави рекордер по ширини покривености био је iOS 12, који је продужио живот већ старом iPhone-у 5s за још годину дана. Али с изласком iOS-а 14, чини се да ће Apple ићи још даље.

Према француском извору iPhonesoft , који има репутацију добављача поузданих гласина, iOS 14 ће подржати све iPhone уређаје који су добили iOS 13. То значи да ће iPhone 6s, 6s Plus и iPhone SE, који су, с обзиром на њихов застарели хардвер, 2020. године требали отићи на заслужени одмор и остати без ажурирања, ипак ће бити ажурирани. Зашто је Apple одлучио променити традиционалну праксу ажурирања, нема тачног одговора, али ја имам неку своју верзију која се савршено уклапа у постојеће услове.

По мом мишљењу, разлог због којег је Cupertino продужио услове за ажурирање уређаја са горње листе је тај што компанија једноставно није имала другог избора. Па, уверите се сами. Почетком 2017. Apple је објавио нови iPad 5 који је добио хардвер 2015. године. Упркос чињеници да је А9 процесор, који чини његову хардверску базу, и даље показује своју добру страну, већ остарио. Међутим, било би потпуно непоштено према потрошачима да престану да подржавају уређај, који је навршио тек три године, што значи да га је требало још мало продужити.

И ако је тако, онда би било погрешно не проширити подршку за iPhone, којем је Apple такође увек давао предност. Стога су одлучили да издају ажурирање и за паметне телефоне. На крају крајева, процесор А9 данас је у стању да пружи, можда, било коју игру или апликацију из App Store-а. Исти Photoshop ради чак и на iPad-у 2017, што значи да и даље нема ничег лошег- разлика је само годину дана.

Списак уређаја које ће подржавати iOS 14:

- iPhone 11/11 Pro/11 Pro Max

- iPhone XR/XS/XS Max

- iPhone 8/8 Plus/X

- iPhone 7/7 Plus

- iPhone 6s/6s Plus

- iPhone SE

- iPod Touch 7

- iPad Pro 11’’/12.9’’

- iPad Pro 10.5’’

- iPad Pro 9.7’’

- iPad 2017/2018/2019

- iPad mini 5

- iPad Air 3

Као што видите, листа уређаја који ће добити надоградњу на iOS 14 је прилично обимна. Али годину дана касније, када се изда iOS 15, ситуација ће се још више погоршати. Чињеница је да Apple самостално улази у клопку, пуштајући нове уређаје на основу старих процесора, чији потенцијал није неограничен. На пример, компанија је прошле године издала iPad 7 (2019), опремивши га А10 чипом. Није да је био лош, али коришћен је 2016. године и од тада се појавио у iPad-у 6 (2018). Стога, чак и ако Cupertino одлучи да продужи подршку до 2022. године, испада да ће релативно нови таблет остати релевантан само три године, у поређењу са 4-5 година за водеће iPhone моделе.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)