Apple predstavio novi iPhone SE

iPhone SE
izvor: Apple

 

Најављен је као "снажни нови паметни телефон у популарном дизајну", мада многи се не би сложили са овим делом "нови". Наиме, ради се заправо о освеженој верзији iPhone-а 8 са бољом камером и процесором те наравно и нижом ценом.

Било је нагађања последњих недеља око новог (старог) SE, али Apple је ипак изненадио многе представивши без пуно помпе нови iPhone SE. Ради се о јефтиној, основној верзији iPhone-а који ће се у САД-у продавати по цени од 399 долара за верзију са 64 ГБ простора. Осим основне верзије са 64 ГБ, у продаји ће се наћи и верзија са 128 ГБ (за 449 долара) као и 256 ГБ (за 549 долара). Сви они долазе у основним бојама - белој, црној и црвеној и са годину дана бесплатног коришћења Apple TV Плуса.

iPhone SE изгледом враћа неколико година натраг и подсећа на популарни iPhone 8 са својим 4,7-инчним екраном који не прекрива целу предњу страну. Велико дугме "HOME" на дну екрана подсећа на старије верзије iPhone-а и у себи скрива читач за отисак прста. Оно што је ново јест да се у iPhone-у SE скрива Apple-ов A13 Bionic чип, исти онај који се налази и у врхунским iPhone примерима 11 i 11 Pro.

iPhone SE остаје веран својој једној 12 МП камери на задњој страни уређаја. Према Apple-овим спецификацијама, управо ће та камера највише профитирати од A13 Bionic чипа јер ће он увелико побољшати Smart HDR фотографију. Да фотографије и видео записи буду чисти и изгледају као да су снимани професионалном камером брине се стабилизација оптичке слике. Осим задње камере ту је и предња, такозвана камера за селфи од 7 МП.

Занимљиво је да Apple није објавио колику ће радну меморију имати iPhone SE, као ни колики је капацитет  батерије (од чега зависи и издржљивост самог уређаја), али је истакнуто како ће подржавати бежично пуњење. То ће за многе бити плус, јер iPhone SE и даље има Lightning верзију пуњача, а без посебног улаза за слушалице, тако да ће корисници морати користити приложене слушалице са Lightning прикључком или неке бежичне слушалице.

Нови iPhone SE биће доступан у САД-у од 24. априла (пред-наруџбине крећу 17. априла) као и у 40 земаља широм света. За сад није познато кад ће и по којој цени бити доступан у Србији.