Apple objavio iOS 13.5.1 za sve i iOS 13.5.5 Beta 1 za programere

iOS

Све исправке које Apple издаје за своје оперативне системе подељене су у три врсте.

Први ред укључује итеративна ажурирања која мењају број оперативног система (iOS 10, iOS 11, iOS 12). Излазе једном годишње и садрже највећи број иновација. Ажурирања другог реда називају се функционалним и усмерена су на ширење могућности компатибилних уређаја и то током целе године. Чини се да попуњавају слободно време између издања итеративних ажурирања. Па, ажурирања трећег реда укључују мање закрпе, које иако не садрже значајне промене, поправљају грешке и рањивости. То их чини врло, веома вредним.

Apple је објавио коначну верзију iOS 13.5.1 за све уређаје који су пре две недеље надограђени на iOS 13.5. Издање је изашло прилично неочекивано (можда и није ако се узме у обзир да је пар сати након ажурирања изашао алат за Jailbreak), јер му није претходио дуготрајни програм прелиминарног тестирања, који Kupertino често организује чак и за трећа ажурирања. То даје разлог веровању да је ажурирање хитно и усмерено на поправљање критичних рањивости које су биле присутне у оперативном систему и угрожавали су корисниke.

Шта је ново у iOS-у 13.5.1

По традицији, Apple не открива које исправке iOS 13.5.1 и iOS 13.5.5 носе. Дакле, компанија делује ако у ажурирању нема функционалних иновација и фокусирана је искључиво на уклањање рањивости и грешака у безбедносном систему. Очигледно, Купертино верује да обични корисници не морају да знају шта су промене које су програмери компаније увели у оперативни систем. Штавише, разумети карактеристике рањивости које ажурирање вероватно поправља, очигледно ће им бити веома, тешко.

Дакле наша препорука је да ако мислите да не радите Jailbreak урадите сигурносну копију и ажурирате свој iOS уређај.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)