apple-vs-android

Неколико произвођача је већ представило своје водеће паметне телефоне из 2021. године. Хвале се карактеристикама, ноћним режимима, екранима, али некако заборављају на много једноставније ствари које недостају њиховим уређајима.

Када купујете било који водећи уређај на Android-у, увек треба да имате на уму да нећете добити најмање пет јединствених карактеристика и функција које су у iPhone-у већ дуже време на располагању.

О томе ће данас бити речи.

1. Нема сигурног откључавања лицем, Face ID

Први iPhone са Face ID-ом изашао је 2017. године. Технологија откључавања лицем одавно се наметнула као поуздан алат за заштиту података који је много погоднији од Touch ID-а.

Huawei, Xiaomi и Google покушали су да направе Face ID-а, али су брзо напустили ту идеју. Други се нису ни потрудили, већ су једноставно додали откључавање лицем путем предње камере. То је, наравно, несигурно, па апликације које чувају поверљиве инфорMacије не подржавају овај начин ауторизације.

Уместо Face ID-а, произвођачи Android-а предлажу употребу скенера отиска прста. Неко га постави на задњу плочу или у дугме за напајање, неко га угради у екран. Међутим, где год се скенер налази, то још увек није тако згодно као Face ID.

Користио сам и Touch ID и Face ID, тако да са сигурношћу могу рећи да је откључавање лицем боље. То је брже и погодније, јер не морате стално да тражите скенер и размишљате о томе како правилно поставити прст.

Волео бих да видим Android паметне телефоне са потпуним и сигурним аналогом Face ID-а, али мало је вероватно да ће се то догодити у блиској будућности.

2. Нема пуних резервних копија

Apple је од почетка обучавао власнике iPhone-а да праве резервне копије . Наравно, не раде их сви, а још ређе у iCloud-у, али постоји и таква могућност. Сигуран сам да су многи бар једном користили резервне копије.

На пример, за пренос података са старог iPhone-а на нови. Веома је згодан, брз и што је најважније, добијате нови телефон са свим уобичајеним подешавањима.

На Android-у постоје резервне копије, али оне имају пуно нијанси: нису сва подешавања копирана, постоје проблеми са компатибилношћу између уређаја, не постоји начин да направите резервну копију на рачунару.

То је резултирало тиме да се Google Play пуни разним сумњивим услужним програмима за прављење резервних копија којима не треба веровати и дати своје податке.

3. Нема екосистема са другим уређајима

Реч екосистем позната је многим власницима iPhone-а, јер поред паметног телефона, вероватно имају и друге уређаје компаније који су међусобно повезани. То може бити Mac, iPad, Apple Watch или Apple TV, или сви одједном.

Потпуно сам заглављен у Apple-овом екосистему уређаја и услуга. Не желим ово да одбијем, а још увек нема потпуне замене.

Друге компаније ће, поред паметног телефона, у најбољем случају понудити паметне сатове и бескорисни Android таблет. Samsung је недавно представио технологију за интеграцију Galaxy паметних телефона са Windows-ом . Али то је веома далеко од iPhone и Mac пакета.

Можда вам се чини да сам мало преувеличао значај екосистема, али нисам. Преко дана можда уопште нећу користити iPhone, јер га Mac може заменити за многе задатке. Чак могу да одговарам на позиве на рачунару, а камоли да синхронизујем календар, пошту, прегледач, белешке и подсетнике.

4. Нема нормалног снимања видео записа

Сви произвођачи паметних телефона велики нагласак стављају на камеру јер још увек има простора за годишње промене.

Истовремено, многе компаније које производе Android паметне телефоне из неког разлога ретко обраћају пажњу на видео записе. То се види чак и на презентацијама. По правилу разговарају о видео снимку у последњем тренутку или овај део уопште прескачу.

И у реду, ако је све било у реду, али многи водећи рачунари и даље имају проблема са фокусирањем, прегревањем, лошом стабилизацијом и пребацивањем између камера.

iPhone је одавно научио да снима висококвалитетне видео записе, али Apple стално побољшава ову функцију. На пример, iPhone 12 може да снима Dolby Vision видео записе. Разлика са и без овог режима је одмах приметна.

5. Дуго нема подршке за уређај

Ниједно поређење iOS-а и Android-а није потпуно без овога. Када купите iPhone, можете бити сигурни да ћете примати ажурирања за iOS заједно са новим iPhone-има још најмање пет година.

На Android-у је све компликовано са ажурирањима. У најгорем случају, на паметни телефон стиже једно велико ажурирање, у најбољем случају два или три. Немогуће је рећи колико ажурирања добијају Android паметни телефони док компаније користе различите приступе.

Google већ дуго покушава да подеси Android ажурирања тако да их произвођачи брже објављују. А овде чак можемо похвалити и Google, јер је тренутно најпопуларнија верзија зеленог робота Android 10, објављена 2019. године.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.