iOS14

Apple-ове исправке могу се поделити у две врсте: оне које су претходно тестиране и оне које нису. По правилу, прва укључује такозване функционалне исправке. Они, као што им само име говори, садрже нове функције, па се стога не усуђују да их покрену без прелиминарних тестова у Купертину. Друга су углавном мале закрпе чији је циљ исправљање свих врста грешака и рањивости. Већину њих Apple хитно пушта и нема времена за тестирање. Али понекад постоје изузеци од ових правила. Овај изузетак је iOS 14.1

Данас је Apple званично објавио iOS 14.1, што се може сматрати изузетком, јер је Apple почео да га тестира пре само недељу дана. Ово је коначна пробна верзија која претходи изласку коначне верзије и по правилу се не разликује од ње и чак има идентичан број израде. Стога сам својевремено претпоставио да ће iOS 14.1 садржати само подршку за нови iPhone 12 и HomePod мини, које је Apple представио 13. октобра, али се испоставило да то није у потпуности тачно.

Шта је ново у iOS 14.1

Чињеница је да се испоставило да је било функционалних иновација у iOS-у 14.1, мада не баш много, али било је доста исправки грешака:

 1.  Додата могућност репродукције и уређивања 10-битног ХДР видео записа на iPhone-у 8 и новијим;
 2.  Исправка проблема због којег су се неки виџети, директоријуми и иконе смањили у апликацији Home.
 3.  Решен проблем када би повлачење и додавање виџета на радну површину уклањало апликације из директоријума.
 4.  Отклоњена је потешкоћа која је проузроковала слање неких порука у „Mail-у“ под погрешним именом;
 5.  Решен је проблем који је могао да спречи приказивање информација о региону долазног позива;
 6.  Исправљен проблем због којег се дугме за хитни позив преклапало приликом уношења алфа нумеричке лозинке;
 7.  Решен проблем због којег неки корисници нису могли да преузимају или додају песме у своју библиотеку приликом гледања албума или плејлисте.
 8.  Исправљен проблем због којег нуле нису биле приказане у апликацији Калкулатор;
 9.  Решен је проблем код кога је резолуција стриминга видео записа могла привремено да падне на почетку репродукције;
 10.  Решен проблем који спречава кориснике да прилагоде Apple Watch чланова своје породице.
 11.   Решен проблем због кога се материјал апликације Apple Watch није правилно приказивао у апликацији Watch.
 12.  Решен проблем у апликацији Датотеке због којег су неке апликације којима управља МДМ приказивале дозвољени садржај као недоступан.
 13.  Побољшана компатибилност са бежичним приступним тачкама Ubiquiti.

Исправке грешака iOS 14

Као што видите, у iOS-у 14.1 постоји прилично промена. Истина, скоро све су усмерене на уклањање одређених грешака, од којих се пуно накупило у издању верзије iOS 14. Једина функционална иновација је подршка за репродукцију и уређивање ХДР видео записа. Изгледа да је зато Купертино закључио да нема смисла покретати бета тестирање iOS-а 14.1, који је готово у потпуности усредсређен на решавање проблема. Као резултат, испоставило се тако, јер није толико много корисника имало времена да тестира ГМ верзију.

Упркос чињеници да је iOS 14.1 у Купертину одлучио да практично не тестира, сада Apple тестира следеће ажурирање у низу, iOS 14.2. Тренутно смо у трећој фази тестирања. Стога се нове верзије објављују сваке две недеље, што даје обичним корисницима и програмерима који учествују у тестирању да детаљно проуче исправку. Ово је неопходно како би се у њему откриле грешке, ако их има, и пријавило их Apple-у како би програмери iOS-а направили потребне промене у њему.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)