ios14.5

Данас, 26. априла, Apple је објавио коначну верзију iOS 14.5. Упркос чињеници да је понедељак прилично нетипичан дан за објављивање нових верзија ОС-а, било је очигледно да издање више не може да се одлаже. На крају, ажурирање је тестирано у Cupertinu више од два месеца, што је потпуно некарактеристично за средње верзије iOS-а. Али пошто је iOS 14.5 по броју и значају иновација врло близу iOS-а 14, није изненађујуће што је Apple-у требало толико времена да тестира ажурирање.

iOS 14.5 је највеће ажурирање које је Apple-ов мобилни оперативни систем примио од изласка iOS-а 14. Садржи огроман број иновација које имају све шансе да радикално промене његову перцепцију.

Садржај:

 • Како откључати iPhone маском
 • Како спречити веб локације да прате кликове
 • Како заменити основну музичку апликацију на iOS-у
 • Како спречити програмере да прате апликације
 • Забрана Google праћења на iOS-у
 • iOS безбедносне исправке
 • Нове функције у iOS 14.5

Како откључати iPhone маском

Откључавање iPhone-а са маском. Ова функција ради само на iPhone уређајима са Face ID-ом и само ако корисник такође поседује Apple Watch са watchOS 7.4 на уређају. У овом случају, сат делује као уређај за верификацију, као да замењује биометрију, јер Фаце ID обично не може видети лице испод маске.

 • Да бисте омогућили откључавање са маском, ажурирајте на iOS 14.5;
 • Затим инсталирајте watchOS 7.4 на компатибилни модел Apple Watch;
 • Идите на „Подешавања“ и отворите одељак „Лозинка и ИД лица“;
 • Укључите откључавање маске за iPhone и ставите сат.

Како спречити веб локације да прате кликове

Још једна одлична карактеристика је забрана праћења ваших радњи на веб локацијама. Ова иновација ради само у Сафарију и неопходна је како би спречила администраторе веб локација да прате кликове, померање курсора и друге радње које корисник предузима. Мало људи зна, али власници готово свих веб локација то могу. Добро је што им сада можете забранити да то чине.

 • Идите на „Подешавања“ и отворите картицу Сафари;
 • Пронађите одељак „Приватност и сигурност“;
 • Онемогућите очување приватности мерењем огласа;
 • Идите на „Додаци“ - „Подаци о веб локацији“ - „Избриши све податке“.

Како заменити основну музичку апликацију на iOS-у

Нажалост, није било могућности да се стандардна апликација „Музика“ замени алтернативном, као што су корисници очекивали. Испоставило се да је компанија само желела да Сири научи да прати најпопуларнију апликацију за репродукцију музике и укључује нумере у њу.

Али за ово је морате научити - то се постиже дуготрајном употребом апликације која вам је потребна. Међутим, можете урадити и малу превару. Све што треба да урадите је да уклоните све музичке апликације са уређаја, осим оне за коју мислите да би Сири требало да је користи. Срећом, с овим на iOS-у нема проблема, па чак и стандардна „Music“ може да се избрише на исти начин као и било која друга апликација.

Како спречити програмере да прате апликације

Упркос чињеници да је Apple већ дуго претио програмерима да ће их обавезати да од корисника траже дозволу да их шпијунирају помоћу ИД-а за оглашавање, ово правило је ступило на снагу тек издавањем iOS 14.5. Сада ће програмери морати да вам пошаљу захтев за приступ вашем ИД-у огласа.

Потребан им је за формирање вашег виртуелног портрета на основу ваших навика и преференција, а затим стварају релевантно оглашавање. Ако таква обавештења у принципу не желите да примате, само их искључите у подешавањима приватности и она вам неће сметати.

Забрана праћења Google на iOS-у

Apple активно покреће тему заштите приватности корисника. Стога је у iOS 14.5 компанија радикално променила начин на који користи Google претраживач. Да би заштитио корисничке податке од претраживачког гиганта, Apple је дошао на идеју да их прво покрене преко својих сервера, а тек онда пошаље Google-у. Као резултат, Google прима, такорећи, не особне захтеве који долазе од Apple-а.

Тешко је замислити како је Google пристао на ово, јер је изгубио могућност праћења iOS корисника, а самим тим и поштен део прихода. Али, највероватније, управа Гугла је схватила да убудуће неће бити могуће радити по истом принципу, што значи да је неопходно да се одустане од директног и бесрамног праћења да не би били познати као шпијуни. Бар на iOS-у нема ништа слично на Андроид-у.

iOS безбедносне исправке

Apple намерава да почне да дистрибуира безбедносне исправке за iOS, слично Андроиду. Ово је први пут назначено у четвртој бета верзији iOS 14.5. Упркос чињеници да још увек није објављено ниједно такво ажурирање, сам систем већ има механизам за њихово преузимање и инсталирање ван мреже. Захваљујући њему, корисници неће моћи да се замарају преузимањем и осталим инсталацијским манипулацијама.

Још увек немамо детаљне информације о iOS безбедносним исправкама, али изгледа да ће то бити нешто попут „додатних закрпа“ за macOS. Apple их објављује већ дуже време, поправљајући недостатке и критичне рањивости у ОС-у за радну површину, када не постоји начин да се развије и оптимизује потпуно ажурирање. Ово у великој мери поједностављује дистрибуцију хитних ажурирања.

Нове функције у iOS 14.5

Од мање амбициозних, али не мање значајних иновација у iOS-у 14.5, примећујемо:

 • Блокирана функција слика у слици поново ради на веб верзији YouTube-а;
 • Подршка 5Г на iPhone 12, 12 mini, 12 Pro и 12 Pro Max на обе СИМ картице одједном;
 • Процена солвентности подносилаца захтева за кредитне картице у апликацији Новчаник (само за САД);
 • Подршка банкарског рачуна породице Apple Card за заједничко буџетирање;
 • Стримовање тренинге са Apple Fitness + преко AirPlay 2 на компатибилне уређаје као што су Смарт ТВ.
 • Подразумевано, женски глас више није инсталиран за Сири, сада ће се од корисника тражити да сами одаберу одговарајући глас;
 • Нови гласови за Сири;
 • Калибрација батерије за iPhone 11;
 • Потражите независне уређаје у Локатору.

Поред тога, неколико нових Apple производа појавило се одједном у iOS-у 14.5, од којих је два успела да објави током тестирања исправке:

 • Повер банк за iPhone 12 који се MagSafe магнетима поставља на задњи поклопац;
 • iPad Pro 2021, заснован на М1 десктоп процесору (објављен);
 • Линија нових рачунара из линије све-у-једном iMac-у заснованих на M1X процесору (изашао).

Ако сумњате да ли да инсталирате iOS 14.5 или не, не оклевајте и инсталирајте. Не само да је ово врло иновативно ажурирање, већ га Apple већ дуго тестира. Односно, компанија је имала времена да тестира и отклони грешке у свим функцијама које је имплементирала у овој верзији оперативног система. Дакле, слободно ажурирајте и не оклевајте - сигурно ће вам се свидети.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.