apple

Страхови су потврђени.

Претпоставке које је пре неки дан изнео стручњак за безбедност су потврђене. Apple је званично објавио да ће почети да проверава галерије са сликама корисника iPhone-а и iPad-а због незаконитог садржаја. Као и да претура по апликацији "Поруке".

Да би то урадили, користиће се нови алгоритми шифровања и хасхинга. Cupertino ће моћи да упореди фотографије на ајфонима и ајпедима са снимцима из базе података специјалних сервиса. Циљ је да се ограничи ширење садржаја сексуалног злостављања деце (CSAM). Ако се открије недозвољен садржај, Apple ће послати информације корисника органима реда.

Што се тиче порука, у овом случају, вештачка интелигенција учи да проучава њихов садржај како би упозорила кориснике на слање садржаја сексуалне природе. Ако паметни телефон припада детету, родитељи ће одмах добити обавештење о томе шта њихово дете гледа.

Siri и Search ће се такође променити, упозоравајући кориснике на небезбедне ситуације. И такође зауставити покушаје проналажења материјала о сексуалном злостављању малолетника.

За сада, све изгледа сасвим добро. Али свесни смо да уз помоћ таквих алгоритама у будућности можете да тражите било шта. Можда се некоме неће свидети што сте заинтересовани за политички живот или нешто треће. Или размисли о ономе што Велики Брат не охрабрује.

Узгред, и друге компаније, попут Гугла и Фејсбука, имају сличне алгоритме, али још увек нису достигле директну анализу садржаја на уређајима корисника. Apple је први!

Да, за сада ће све наведено функционисати само у САД. Међутим, у будућности ће алгоритми надзора бити примењени и у другим регионима.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.