apple_search_engine

Нема смисла оспоравати да је у протеклих неколико година асортиман производа марке Apple, порастао врло, врло приметно. Шта више, Купертино посвећује посебну пажњу услугама, сматрајући их новом рундом свог развоја, која ће помоћи компанији да остане на површини када корисници престану да купују iPhone једнако радо као раније. Иако је Apple скоро лансирао услуге као што су Apple NEWS +, Apple Arcade и Apple Card, планира још неочекиванији производ.

Apple можда ради на стварању сопственог претраживача који ће се такмичити са Google-ом. То указује на више фактора одједном. Прво, велика активност робота Applebot, који скенира разне веб локације на Интернету, прикупљајући најдетаљније информације о њима. Он проучава технике рангирања веб ресурса, метрику ангажовања корисника, релевантност СЕРП-а, садржај странице, укупан број веза до њих, карактеристике самог сајта, па чак и дизајн.

Шта Applebot ради?

Друго, сам Apple је извршио измене у документу који описује како Applebot ради, предлажући нове функције за које је робот добио подршку:

- Додат је начин за анализу саобраћаја са Applebotа;

- Додато је средство за анализу резултата претраге и фактора који утичу на њихов положај у резултатима претраге;

- Стандард изузетака за роботе је проширен;

- Додат је алат за анализу разлика између десктоп и мобилних верзија сајта;

- Додат је алат за скенирање и означавање HTML.

Као што видите, Apple се прилично активно бавио проучавањем Интернет простора, који му је потребан да би створио претраживач. Вероватно бисте могли претпоставити да Купертино само жели да повећа релевантност Siri предлога и Spotlight-предлога, али то би очигледно било превише. Ипак, у почетку су ови алати били намењени само локалном раду, па су стога тешко ограничени у погледу ефикасности претраживања. Стога је највероватније бесмислено наставити их усавршавати у правцу претраживања. У сваком случају, на начин на који то ради и Apple.

Сопствени претраживач компаније Apple

Претраживач је производ великог обима који би омогућио Apple-у да реши неколико проблема одједном. Компанија би не само добијала огромне количине информација о веб локацијама, могла би да продаје огласе и прати развој веб локација, већ би се могла и такмичити са Google-ом, што је за њу очигледно важно. На крају крајева, управо је Google сматран једним од главних играча на тржишту претраживача, а Купертино воли изазвати конкуренте, па бих се усудио прогнозирати да ће се излазак Apple Search-а десити у наредних годину или две.

Треба ли нам други претраживач? Наравно да треба. Упркос чињеници да ће неко сигурно рећи да уз Google, никоме више неће требати други претраживач, то није сасвим тачно. Конкуренција је веома добра за развој тржишта. На крају, ако Apple покуша да уради нешто своје, дефинитивно ће понудити нека решења јединствена за ову индустрију. Чак и ако властити производ компаније не постане лидер, Google и сви други сигурно ће почети да усвајају свој развој. Као резултат, ми корисници ћемо имати користи.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)