iPhone12

iPhone 12 мини можда ће заиста морати да се укине. Не зато што се овај модел продаје катастрофално. И не зато што пати од страшних недостатака који загорчавају живот његових корисника. Према аналитичким компанијама, iPhone 12 мини чинио је у просеку 6 процената свих продатих iPhone-а у прве две недеље јануара 2021. године. У другој половини јануара просечан удео iPhone 12 мини смањио се на 5%. У прве две недеље фебруара највероватније је пао још ниже. Apple ово не опрашта: ако се уређај не тражи, најчешће се уклања са производних линија. Да ли је то случај?

Многи су писали да је iPhone 12 мини једини iPhone нове генерације који никада није ушао у првих десет најпродаванијих паметних телефона на свету. Ова чињеница је објашњена на различите начине: време малих паметних телефона безнадежно је прошло, или Apple ради нешто погрешно. Статистика подржава први разлог. Потражња за паметним телефонима чија је величина екрана мања од 6,2 инча (15,2 цм) смањује се из месеца у месец - током последње две године она је само једном порасла у односу на претходни месец, у мају 2020. За оне који су навикли на велику екрана, теже је вратити се на скучене екране малих паметних телефона него обрнуто.

Они који су у линију производа укључили уређај под кодним именом Д52г (предстојећи iPhone 12 мини) нису могли да не буду свесни овог тренда и превише су паметни да би се борили против њега. IPhone 12 мини од самог почетка дизајниран је као нижи производ за оне који не желе да прате моду и подлегну искушењима. Apple има „минималистички“ лоби и има их доста међу iPhone програмерима. А iPhone 12 мини је развијен с љубављу, можда чак и пажљивије од уобичајених модела. Ово је најбољи мали паметни телефон на свету. Није ушао међу првих десет, али није разочарао Apple.

За iPhone 12 мини се каже да ће разочарати Apple, који је од њега очекивао нешто више. И као да је неко из управе Apple-а то рекао директно, готово у интервјуу за неку публикацију. У децембру-јануару, продаја iPhone 12 мини уређаја била је у складу са Apple-овим очекивањима, а разлози за њихов пад крајем јануара и почетком фебруара (ако их је било) били би очигледни. Нико од Apple-ове управе о томе не би разговарао ван чуваних просторија, посебно са непознатим људима. У покретању кампање против iPhone 12 мини, овај „интервју“ је играо улогу детонатора. iPhone 12 мини није разочарао Apple. Продали су тачно онолико колико су требали да продају.

Шта је боље - iPhone 12 мини или iPhone SE 2?

У нашем веб ћаскању (и ја сам био међу њима) заиста смо очекивали више од iPhone 12 мини, али сви смо пропустили једну веома важну тачку: у пролеће 2020. године љубитељи малих iPhone-а имали су фантастичну прилику да купе класични iPhone са у то доба најмодернији чипом ... iPhone SE друге генерације. iPhone са дугметом на предњој страни, компатибилан са најновијим функцијама и верзијама оперативног система, за само 399 долара у конфигурацији са 64 ГБ меморије.

Савршено прихватљива варијанта од 256 ГБ може се купити већ за 549 ​​долара. Врхунац продаје iPhone SE у 2020. години дошао је у мају - када је потражња за паметним телефонима дијагонале мање од 6 инча, једини пут у последње две године, чак порасла. Ово није могло а да не смањи потражњу за iPhone 12 мини.

Да ли ће производња iPhone 12 мини-а престати?

Кажу да је због неуспеле продаје iPhone 12 мини њихова производња смањена, а у блиској будућности ће бити потпуно заустављена. Наруџба за њихову производњу већ се неколико пута смањила - то се зна из преписке између Apple-а и Foxconn-а, у чијим фабрикама се склапа iPhone. У тим фабрикама нема слободних капацитета, они раде у три смене и седам дана у недељи - али капацитети које је Apple доделио, на његов захтев и уз додатну накнаду, могу се реконфигурисати за производњу других iPhone модела.

То се управо и дешава, а не због неуспеха iPhone 12 минија, већ због неочекивано велике потражње за iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max . У 49 од 50 америчких држава најпродаванији iPhone је iPhone 12 Pro Max. Мини производња још није укинута, али је компримована, складиште се за будућу употребу - у случају да проблеми са потражњом за iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max не могу бити решени, а производња iPhone 12 мини ће морају бити умањене. Складиштење производа за будућу употребу није најбољи излаз из ситуације.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.